Σε μεγάλη κινητικότητα βρίσκονται τα ευρωπαϊκά όργανα λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν και το κενό ασφαλείας που αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι βασικός άξονας για να ελέγξουν στο μέγιστο δυνατό μια νέα προσφυγική κρίση, είναι η δημιουργία ισχυρών δεσμών με τα γειτονικά του κράτη καθώς και τα κράτη που θα δεχθούν την μεγαλύτερη πίεση, με νο.1 την Τουρκία.
Οι συζητήσεις φαίνεται αρχικά πως πραγματοποιούνται σε χαμηλό πολιτικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο ηγετών, πιθανότατα με σκοπό την εύρεση κοινού εδάφους διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Η ΕΕ όμως γνωρίζει αρκετά καλά ότι οι συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες και πως θα απαιτηθεί μεγάλο οικονομικό αλλά και πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές. Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς πιέσεων από μεριάς Άγκυρας σχετικά με ένα νέο 2015, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να παραγκωνίσει την Ελλάδα απέναντι στις δικές της επιδιώξεις στην περιοχή. Σίγουρα υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος και οι εξελίξεις αναμένονται να είναι καταιγιστικές, με την ΕΕ να χρειαστεί να κάνει αρκετές παραχωρήσεις ώστε να προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση σε μια περίοδο που η πανδημία και η οικονομία βρίσκονται σε κρίση.
Η ατζέντα
Συγκεκριμένα, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να συζητήσει την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα. Κατά την πρώτη του αποστολή στην Τουρκία, ο Επίτροπος θα συναντήσει διάφορους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τα πρόσωπα και το χρονοδιάγραμμα.
Οι συζητήσεις πάντως θα επικεντρωθούν στους τομείς προτεραιότητας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ήτοι της μετανάστευσης, αλλά και του εμπορίου. Τέλος, ο Επίτροπος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων και θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο μεταναστών στο Altindag της Άγκυρας, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ.