Όλα τα βλέμματα αυτή την οικονομική εβδομάδα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στο tapering, με τους τραπεζίτες να ασκούν πίεση χρησιμοποιώντας το χαρτί περί αισιόδοξων οικονομικών προοπτικών για την ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, η έξαρση των μεταλλάξεων και ειδικά η εμφάνιση του νέου στελέχους Mu, δεν φαίνεται πως θα αλλάξει σύντομα τα δεδομένα ως προς τη νομισματική πολιτική που έχει ήδη αναπτύξει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ και η ανταπόκριση της Κριστίν Λαγκάρντ στις κλιμακούμενες πιέσεις από τους τραπεζίτες, αλλά και στην κίνηση του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, να ανοίξει ζήτημα πρόωρης έναρξης της διαδικασίας ανάσχεσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τη Fed.
Παράλληλα, οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της Αυστραλίας, τον Καναδά, της Μαλαισίας και της Ρωσίας θα είναι επίσης στο επίκεντρο της προσοχής.
Άλλα βασικά βασικά δεδομένα περιλαμβάνουν τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ και τις θέσεις εργασίας, τα στοιχεία απασχόλησης του Καναδά, τον ΑΕΠ και εμπορικό ισοζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και τα τελικά στοιχεία ΑΕΠ Ιαπωνίας και Ευρωζώνης. Παράλληλα, σημαντικα στοιχεία θα αποτελέσουν οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας, τα στοιχεία πληθωρισμού της Κίνας και το εξωτερικό της εμπόριο. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα λόγω της αργίας για την Ημέρα της Εργασίας.
Αμερική
Ήπια θα είναι η εβδομάδα ως προς το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ, με βασικές ανακοινώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τιμές παραγωγού, οι θέσεις εργασίας JOLTs, του δείκτη IBD/TIPP περί Οικονομικής Αισιοδοξίας και της τελικής αναθεώρησης των αποθεμάτων χονδρικής. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν διαφαίνονται θετικά, με τις τιμές παραγωγού να αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6% τον Αύγουστο, σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη περίοδο αύξησης του κόστους αυξάνοντας στα ύψη τις ανησυχίες για περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, Williams και Daly θα εξεταστούν για οποιοδήποτε ένδειξη σχετικά με το πότε η μπορεί να ανοίξει ο κύκλος απόσυρσης των υποστηρικτικών μέτρων.
Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά πιθανότατα θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Άλλα βασικά δεδομένα που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνουν τα στοιχεία απασχόλησης του Καναδά και την έρευνα του Ivey για τον δείκτη PMI.
Στην Λατινική Αμερική, ρόλο θα παίξουν ο πληθωρισμός του Μεξικού, η βιομηχανική παραγωγή και οι πάγιες επενδύσεις. καθώς και ο ΔΤΚ της Βραζιλίας και το λιανικό εμπόριο. Τέλος, θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα η Βιομηχανική παραγωγή της Αργεντινής. πληθωρισμό και εμπορικό ισοζύγιο στη Χιλή.
Ευρώπη
Το οικονομικό ημερολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι γεμάτο με βασικές ενημερώσεις για το ΑΕΠ, την κατασκευαστική παραγωγή καθώς και το εξωτερικό εμπόριο. Η βρετανική οικονομία πιθανότατα επεκτάθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, πέφτοντας κατά το ήμισυ σε σχέση με την αύξηση 1% του περασμένου μήνα. Ο δείκτης τιμών των κατοικιών Halifax και ο δείκτης PMI της Markit θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο, με τους traders να αναμένουν επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας και αύξηση των τιμών των κατοικιών, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, πιθανότατα θα αφήσει τη νομισματική πολιτική αμετάβλητη την Πέμπτη, αφού ανακοίνωσε τον Ιούλιο μια νέα καθοδήγηση για τα επιτόκια. Εντούτοις, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP, αφού τα πιο «σκληροπυρηνικά» μέλη της ΕΚΤ, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Robert Holzman, και ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidman, κάλεσαν την τράπεζα να μειώσει τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης.
Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, θα είναι διαθέσιμα τα ενημερωμένα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου της Ευρωζώνης, καθώς και ο κατασκευαστικός δέκτης PMI για την ευρωζώνη. Μεμονωμένα στοιχεία για τα κράτη μέλη θα ανακοινωθούν ως προς τη βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Άλλες βασικές δημοσιεύσεις είναι οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας, το επενδυτικό κλίμα, το εξωτερικό εμπόριο και το ισοζύγιο πληρωμών.
Ασία-Ειρηνικός
Θετικά εμφανίζονται τα στοιχεία στον οικονομικό γίγαντα Κίνα από την οποία αναμένεται η δημοσίευση των στοιχειών για τον πληθωρισμό καθώς και για το εμπόριο, με τις προβλέψεις να δείχνουν σταθερά τα ποσοστά πληθωρισμού, του ΔΚΤ και παραγωγού. Παράλληλα, σταθερές αυξήσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές. Ως προς τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ήτοι Ιαπωνία, βασικά δεδομένα θα περιλαμβάνουν την τελική ανάγνωση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, τον ισοζύγιο πληρωμών, τις καταναλωτικές δαπάνες και την Έρευνα Eco Watchers για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες.
Εντωμεταξύ, η κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας συνεδριάζει την Τρίτη, χωρίς εντούτοις να αναμένονται εκπλήξεις. Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, αναμένεται η δημοσιοποίηση του Δείκτη Υπηρεσιών του Ai συν την τελική ανάγνωση των οικοδομικών αδειών.
Άλλα σημαντικά σημεία: Επιτόκια Μαλαισίας, Ταϊβάν, Ταϊλάνδης και Φιλιππίνων, συν τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας.