Μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ, τα φώτα των διεθνών media σβήνουν και οι Ταλιμπάν επιβάλλουν τη νίκη τους αλλάζοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα όμως, η χώρα βρίσκεται υπό διεθνές οικονομικό εμπάργκο και οι μόνες στηρίξεις από Ιράν, Κίνα και Ρωσία δεν παρέχονται ούτε αφιδώς, αλλά ούτε άνευ όρων.
Την ίδια στιγμή, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται γυναίκες διαδηλώνουν στην Καμπούλ, τραβώντας έτσι την προσοχή των δυτικών κοινωνιών. Ακόμα όμως κι έτσι, οι πολιτικοί στη Δύση έχουν αποφασίσει ότι ο δρόμος για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν διέρχεται μέσα από την διαμόρφωση λειτουργικών σχέσεων με τους Ταλιμπάν.
Στη Δύση κανείς δεν θέλει -ούτε να ψελλίσει- τη λέξη “αναγνώριση” για το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά αναζητούν τρόπους συνεργασίας που θα αποτρέψουν τον πανικό και θα ανασχέσουν εν τη γεννέση του το προσφυγικό κύμα.
Σε οικονομική κατραντίνα
Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπιστική βοήθεια και αν δεν αναγνωριστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή, μια προοπτική που φοβούνται πολλοί Αφγανοί.
Για την ώρα πάντως, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα έχουν κλείσει τις στρόφιγγες και η αποκατάσταση της ροής κεφαλαίων από αυτούς τους οργανισμούς θεωρείται απίθανη. Στο μεταξύ, συζητήσεις για την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στην Καμπούλ επιχειρεί να ανοίξει η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας να βρίσκεται σε περιοδεία στην περιοχή.
Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ασύντακτη κατάρρευση της οικονομίας διόρισαν νέο κεντρικό τραπεζίτη. Ο νεοδιορισθείς όμως κεντρικός τραπεζίτης δεν διαθέτει τυπικά προσώντα, αλλά προέρχετα από τις τάξεις του κινήματα και εξειδικεύεται στο shadow banking και τα κρυπτονομίσματα. Η κατάταση αυτή εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να μετεξελιχθεί σε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και το ενεργειακό δίκτυο να χρησιμοποιηθεί για mining κρυπτονομισμάτων.
Δίαυλοι επικοινωνίας
Οι δυτικές χώρες περιμένουν τις ανακοινώσεις των Ταλιμπάν για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα δημιουργήσουν διπλωματικές ή άλλες σχέσεις με τη νέα εξουσία στην Καμπούλ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε: «Πρέπει να αναπτύξουμε μια σχέση με τους Ταλιμπάν πάνω σε πολλά θέματα. Πρώτον, πώς τους βοηθάμε; Πώς τους παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια; Δεύτερον: πώς μπορούμε να φροντίσουμε τους πολλούς ανθρώπους που θέλουν να φύγουν και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια θέση στα αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την Καμπούλ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα».
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τόνισε: «Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά στους Ταλιμπάν ή στις νέες αρχές στην Καμπούλ και πρέπει να το καταλάβουν ότι εάν θέλουν κάποια σχέση με τη Δύση, με εμάς και τους φίλους μας, και ξέρω ότι το θέλουν, τότε η πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ασφαλής διέλευση για όσους θέλουν να φύγουν».
Auditor’s note
Η υπόθεση του Αφγανιστάν επαναφέρει στην ατζέντα της ΕΕ τον Ευρωστρατό, τον οποίο προώθησε δυναμικά η προηγούμενη Κομισιόν, με τη Φεντερίκα Μπογκερίνι ως Ύπατο Εκπρόσωπο. Η σημερινή διοίκηση της ΕΕ, πάντως, υπό την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Ζοζέπ Μπορέλ είχε δείξει απροθυμία για τη συνέχιση του project και ειδικά στην τροχιά που το είχε θέση η προκάτοχός του.