Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit, το κόστος των καθυστερήσεων των εμβολιαστικών προγραμμάτων θα ανέλθει σε 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2022-2025. Το ποσό υπολογίστηκε για όλες τις χώρες που δεν αναμένεται να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 60 % του πληθυσμού τους μέσα στο 2022.
Παρά την τεράστια καθυστέρηση στα αναπτυσσόμενα κράτη της Αφρικής αλλά και την Λατινικής Αμερικής, τη νύφη θα την πληρώσει η Ασία, χάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων του ΑΕΠ των ασιατικών κρατών, τα οποία αναμένεται να φέρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής οικονομικής ζημίας!
Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην πλειοψηφία των ασιατικών κρατών, με εξαίρεση την Κίνα, δημιουργεί ποικίλα προβλήματα και καθυστερήσεις ως προς την επίτευξη ανοσίας του γενικού πληθυσμού. Η νέα έξαρση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων δεν αφήνει εκτός ούτε την Κίνα, η οποία ήδη δείχνει αρνητικά σημάδια ως προς την επιβράδυνση της παραγωγής της, δημιουργώντας μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για τον ασιατικό γίγαντα. Επομένως, αν και έχει προχωρήσει ως προς τον εμβολιασμό, οι γείτονές της την κρατούν πίσω από τη Δύση, σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο γοήτρου.
Τα χρονοδιαγράμματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καθυστερούν σοβαρά, αλλά λόγω της οικονομικής αδυναμίας της αφρικανικής ηπείρου, μόνο το 19% των απωλειών αναμένεται να πλήξει τα ΑΕΠ της περιοχής.
Άρα, ο κλήρος πέφτει στην ασιατική ήπειρο, όπου η στασιμότητα των εμβολιασμών επηρεάζουν ιδίως την Ιαπωνία, τις αναδυόμενες δυνάμεις της Ινδίας και της Ινδονησίας, καθώς και μεγάλες περιοχές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ασίας, οι οποίες θα επωμιστούν εξίσου το βάρος των καθυστερήσεων.
Οι λόγοι καθυστέρησης της Ασίας
Ουσιαστικά, σύμφωνα με το EIU, οι κρίσιμες αυτές καθυστερήσεις προκλήθηκαν από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η έλλειψη πρώτων υλών και παραγωγικής ικανότητας καθώς και των των υπανάπτυκτων υποδομών υγειονομικής περίθαλψης. Εντούτοις, δεν αποτελούν οι ελλειπείς υποδομές το μόνο ζήτημα. Σε κοινωνικό επίπεδο, η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τα εμβόλια οδήγησαν στην άνοδο των αντιεμβολιαστών, συν η έλλειψη οικονομικής δυνατότητας για τους πολίτες να μετακινηθούν στους χώρους εμβολιασμού. Συνεπώς, δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των απωλειών του ΑΕΠ θα επωμιστούν τις αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ 2022 και 2025.
Η Δύση μπροστά
Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, το βάρος δεν θα το επωμιστούν η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική καθότι αποτελούν τα σημεία του πλανήτη με τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού, παρά τις δυσκολίες και εντάσεις ως προς την παραγωγή και διανομή.
Μόνο λίγες χώρες της Λατινικής Αμερικής-για παράδειγμα η Βολιβία, η Γουατεμάλα και η Παραγουάη-αναμένεται να έχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων πέρα από τα μέσα του 2022. Ωστόσο, οι απώλειες της περιοχής ως προς το ΑΕΠ αντιστοιχούν μόλις στο 3% .