Η Ρωσία έχει -εντέλει- τη μεγαλύτερη έκταση δάσους στον πλανήτη, με πάνω από το ένα πέμπτο των δέντρων του κόσμου, παρά τις διαφορετικές αρχικές εκτιμήσεις.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο δεσμευμένος άνθρακας την περίοδο 1988–2014. ήταν 37% υψηλότερος από αυτόν που αναφέρθηκε στην Εθνική απογραφή
Μετά από επανεκτίμηση που πραγματοποιήθηκε από τον ESA στα δάση της Ρωσίας, αποδεικνύεται ότι προηγούμενες μετρήσεις σχετικά με την έκτασή τους ήταν λανθασμένη.
Ειδικότερα, νέα μελέτη, από Ρώσους επιστήμονες η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από την πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, έδωσε νέες εκτιμήσεις για τη βιομάζα που περιέχεται στα ρωσικά δάση. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι η τεράστια δασική περιοχή αποθηκεύει περισσότερο άνθρακα από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Nature Scientific Reports, τα ρωσικά δάση περιέχουν 111 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου από το 2014, το οποίο ισοδυναμεί με 39% παραπάνω έκταση από αυτή που αναφέρεται στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
Πλέον, τα νέα αποτελέσματά αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα απορρόφησης άνθρακα παγκοσμίως.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι πλεονέκτημα που απολαμβάνει η ανθρωπότητα από τα δάση αυτά δεν θα συνεχιστεί εσαεί. Ενώ διαπιστώνεται ότι τα ρωσικά δάση αποτελούσαν τα μεγαλύτερα σημεία απορρόφησης άνθρακα, ταυτόχρονα καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να αλλλάζει και μάλιστα ραγδαόια μετά το 2014. Αυτό είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά κρίσιμων δασικών διαταραχών, όπως η απιψίλωση και οι πυρκαγιές.
Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται υπόψιν και οι πυρκαγιές που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην περιοχή Sakha-Yakutia της Σιβηρίας, με 1,5 εκατ. εκάρια γης να έχουν μετατραπεί σε στάχτη.
Η νέα εκτίμηση συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των χαρτών της ESA για την επίγεια βιομάζα που συγκεντρώνεται από τα δάση, μέσω της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή της ESA.
Η έρευνα
Η μελέτη διάρκειας 14 ετών, χρησιμοποίησε τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως δορυφορικούς χάρτες δασικής βιομάζας από την ESA, σε συνδυασμό με ρωσικές επίγειες μετρήσεις, από τα National Forest Inventory και ESAR Forest Observation System, ώστε να ληφθούν ακριβέστερα στοιχεία άνθρακα που αποθηκεύονται στα δάση.
Μελέτες τηλεπισκόπησης έχουν ήδη δείξει αύξηση της παραγωγικότητας της βλάστησης τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, η Ρωσία δεν έκανε καμία ενημέρωση στο αυξανόμενο απόθεμα (+1,8%) και βιομάζα (+0,6%), μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επομένως, δεν πέρασε τα νέα δεδομένα στο ανανεωμένο σύστημα απογραφής δασών.
Οι αναλυτές αξιοποίησαν λοιπόν την τελευταία έκθεση της Σοβιετικής Ένωσης ως σημείο αναφοράς και διαπίστωσαν ότι τα ρωσικά δάση συσσωρεύουν 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως μεταξύ 1988–2014. Τα επίπεδα αυτά συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των καθαρών απωλειών δασικών αποθεμάτων που αναφέρονται σε τροπικές χώρες.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο δεσμευμένος άνθρακας την περίοδο 1988–2014. ήταν 37% υψηλότερος από αυτόν που αναφέρθηκε στην Εθνική απογραφή της UNFCCC για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.