Η Ουάσινγκτον υπόσχεται στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια έως και 60 εκατ. Δολαρίων ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, το Κίεβο είναι αποφασισμένο να τα παίξει όλα μέσω ΝΑΤΟ, ώστε να λάβει τις απαιτούμενες γι’αυτό εγγυήσεις ασφαλείας, αποφεύγοντας ένα νέο 2014.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα τριήμερη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού και Ουκρανού προέδρου ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσινγκτον, δημιουργώντας αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την πορεία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων καθώς και τον ευρω-ατλαντικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η άμεση άσκηση πίεσης της Ουκρανίας για είσοδο στο ΝΑΤΟ, ως την μεγαλύτερη εγγύηση ασφάλειας ενάντιον της Μόσχας και των αυτονομιστών, αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στις ΗΠΑ, έπειτα από την υπαναχώρηση τους στην ολοκλήρωση του Nord Stream με τη Γερμανία.
Εντούτοις, ούτε η Γερμανία, και εν γένει η ΕΕ, ξεφεύγει των πιέσεων του Κιέβου από τη στιγμή που αποτελεί ο άλλος πόλος του ΝΑΤΟ, απαιτώντας τις ίδιες εγγυήσεις. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο δηλώνει μέσω του γερμανικού τύπου πως η Ουκρανία ουσιαστικά επιθυμεί την ανταλλαγή του Nord-Stream 2 με την είσοδο στο ΝΑΤΟ.
Τα ανωτέρω αποτελούν τη θρυαλλίδα καταιγιστικών γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων τα οποία πιθανότατα θα ταρακουνήσουν τα νερά των ευρω-ατλαντικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Ανακοίνωση Μπάιντεν
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε σε ανακοίνωση προς το Κογκρέσο ότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ήταν απαραίτητο λόγω της «μεγάλης αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κατά μήκος των συνόρων της»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η συσσώρευση της Ρωσίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων τόνισε τις ελλείψεις ικανότητας στην ικανότητα του ουκρανικού στρατού να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής. Τα σημαντικά κενά των δυνατοτήτων της Ουκρανίας πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως για να ενισχυθεί η αποτρεπτική της ισχύς, ενόψει της τρέχουσας ρωσικής απειλής».
Η Συμφωνία
Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να πιέσει τον Ζελένσκι να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στη χώρα και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις.
Το νέο προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει περισσότερους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τους οποίους το Κίεβο θεωρεί σημείο καμπής για την άμυνα εναντίον των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στις περιοχές Λούγκανσκ και Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Τον Μάρτιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 125 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δύο ένοπλων περιπολικών σκαφών για να βοηθήσει τη χώρα να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Zelenskiy στην Ουάσιγκτον, η κρατική επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, και η αμερικανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Westinghouse, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την επέκταση της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στο Twitter ότι το κόστος κατασκευής των πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πάντως, η συνεργασία ΗΠΑ-Ουκρανίας στον τομέα της ηλεκτροδότησης δεν είναι κάτι καινούργιο. Ειδικότερα, πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας καλύπτεται προς το παρόν από πυρηνική ενέργεια, με τους 6 από τους 15 πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν στη χώρα τροφοδοτούνται ήδη από την Westinghouse.
Άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω του Nord Stream 2 ζητά η Ουκρανία
Η Ουκρανία δεν φαίνεται να αρκείται στις οικονομικές εγγυήσεις των ΗΠΑ, ζητώντας ως αντάλλαγμα κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ρωσία: Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Άντριι Μέλνικ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», έκανε σαφές πως η Ουκρανία δεν θα αρκεστέι πλέον στα «λίγα», παραμερίζοντας την και άλλο στο ενεργειακό παιχνίδι λόγω Nord Stream, πιέζοντας ταυτόχρονα τους βασικούς υπόπτους, ΗΠΑ και Γερμανία.
Αντίθετα, ως αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, η Ουκρανία ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία:
«Θεωρούμε τον αγωγό Nord Stream 2 ως το μεγαλύτερο γεωπολιτικό σχέδιο του Κρεμλίνου και μια ακόμη άμεση απειλή για την Ουκρανία»
Προσθέτοντας:
«Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, χρειάζεται νέο θάρρος στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Αμυντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατό».