Πιθανή διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής σταδιακής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, παρά την αναθεώρηση των προοπτικών της ζήτησης για το 2022 και τις αμερικανικές πιέσεις για εντονότερη αύξηση της παραγωγής, δηλώνουν πηγές του Reuters για τη σημερινή συνάντηση του OPEC+.
Η ζήτηση γενικότερα έχει απογοητεύσει τους παραγωγούς σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες, οι οποίες φαίνεται πως θα αρχίσουν να εξασθενούν, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της επιβράδυνσης των οικονομιών στην Ασία. Πλέον, οι νέες προβλέψεις μιλούν για ζήτηση σε προπανδημικά επίπεδα μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Η πανδημία όπως φαίνεται εξακολουθεί να επιβραδύνει τα πάντα, με τα προπανδημικά οικονομικά στοιχεία να επανέρχονται σε όλο και πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ, ήτοι των κυρίως ανεπτυγμένων χωρών, θα παραμείνουν κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019 έως τον Μάιο του 2022 και όχι την αρχική πρόβλεψη για τον Ιανουάριο του 2022.
Η συνεδρίαση, οι προβλέψεις και οι πιέσεις
Την Τρίτη, οι εμπειρογνώμονες του OPEC+ αναθεώρησαν την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2022 σε 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από τα προηγούμενα 3,28 εκατομμύρια βαρέλια, εγείροντας σενάρια αύξησης της παραγωγής στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο το καρτέλ συμφώνησε τη σταδιακή κατάργηση των περικοπών, προσθέτοντας 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το μήνα στην αγορά.
Όπως δήλωσε μία από τις πηγές, ενόψει των σημερινών συνομιλιών:
«(ΟΠΕΚ+) πιθανότατα θα τηρήσει τη συμφωνία όπως είχε συμφωνηθεί»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν ταχύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τον ΟΠΕΚ+, καθώς το Brent διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα.
Όπως φαίνεται οι προοπτικές για το 2022 φαίνονται αισιόδοξες ως προς τη ζήτηση με βάση τα δεδομένα για το 2021. Ο ΟΠΕΚ+ αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος μετά από πτώση ρεκόρ περίπου 9 εκατομμυρίων βαρελιών το 2020 λόγω της πανδημία. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο θετικά όσο φαίνονταν καθότι η ζήτηση αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 3 εκατομμύρια bpd το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Το έλλειμμα
Την Τρίτη, πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι η έκθεση, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, προέβλεψε έλλειμμα 0,9 εκατομμυρίων βαρέλι ημερησίως φέτος καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει.
Η έκθεση είχε προβλέψει αρχικά πλεόνασμα 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2022, αλλά αργότερα αναθεωρήθηκε σε μικρότερο πλεόνασμα 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα λόγω της ισχυρότερης ζήτησης.