Με επικοινωνιακούς χειρισμούς και διαρκή προβολή επιχειρεί ο Τζο Μπάιντεν να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα από την άρον, άρον αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Ο Τζο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμά υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την απόσυρση από το έδαφος του Αφγανιστάν, αλλά και για την διατήρηση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν μιας από τις μεγαλύτερες αερογέφυρες στην ιστορία εν μέσω της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Μπάιντεν επέμεινε στη στρατηγική ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), θέτοντας το δίλημμα κλιμάκωση ή αποχώρηση και επισημαίνοντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και κεφάλαια που έχουν πληρώσει οι ΗΠΑ τα 20 χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν.
«Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία»: Ήταν τα λόγια με τα οποία «άνοιξε» το διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, υπεραμυνόμενος κατ’ επανάληψη της απόσυρσης από το Αφγανιστάν με κεντρικό άξονα ότι ο πόλεμος αυτός δεν ήταν πλέον προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
«Ολοκληρώσαμε μία από τις μεγαλύτερες αερογέφυρες στην Ιστορία. Καμία χώρα ιστορικά δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο: Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την ικανότητα και τη θέληση να το πράξουν» ανέφερε ως προς την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ και τις σύμμαχες χώρες.
Διλλημματα
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε άλλες επιλογές από «στρατιωτική αποχώρηση ή κλιμάκωση» στον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν.
«Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο»,
είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.
«Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση».
Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η «καλύτερη απόφαση» για τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε.
“Σας δίνω τον λόγο μου, από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική»,
ανέφερε.
Πιέσεις στους Ταλιμπάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα καταστήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν υπόλογους αν δεν τηρήσουν την δέσμευσή τους για ελεύθερη μετακίνηση.
«Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δημόσιες δεσμεύσεις, που μεταδίδονται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο το Αφγανιστάν, για ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε θέλει να φύγει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεργάζονταν με Αμερικανούς», είπε. «Δεν παίρνουμε μόνο το λόγο τους, αλλά περιμένουμε τις πράξεις τους και έχουμε μόχλευση για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν».
Ο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε από τον Μάρτιο σε επικοινωνία 19 φορές με Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, προσφέροντάς τους βοήθεια να φύγουν από τη χώρα.
Αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τη χώρα πριν από 17 ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ήρθαν ξανά σε επαφή και εντόπισαν περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν αποφασίσει νωρίτερα να παραμείνουν στη χώρα, αλλά πλέον ήθελαν να φύγουν, γνωστοποίησε.
Κατέληξε λέγοντας ότι περισσότεροι από 5.500 Αμερικανοί απεγκλωβίστηκαν, μαζί με χιλιάδες πολίτες και διπλωμάτες από συμμαχικές χώρες, καθώς και 2.500 αφγανικό απασχολούμενο προσωπικό στην αμερικανική πρεσβεία μαζί με τις οικογένειές τους, και χιλιάδες Αφγανοί μεταφραστές και διερμηνείς κ.α. που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ.