Στο στόχαστρο κριτικής από μεγάλη μερίδα των γερμανικών media βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με επίκεντρο τη στρατηγική που ακολούθησε στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα απέναντι στους πρόσφυγες.
Πρωτοβουλία για την ανάσχεση προσφυγικών ροών από το ταλανιζόμενο Αφγανιστάν αναλαμβάνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ο οποίος έχει προγραμματίσει περιοδεία σε Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν και Κατάρ.
Το ταξίδι όμως αυτό αποδεικνύεται ότι πυροδότησε επιθετικά δημοσιεύματα από τα media, τα οποία κατηγορούν τον Χάικο Μάας και την κυβέρνηση Μέρκελ για υποκριτική συμπεριφορά. Η Γερμανία δείχνει μεν να έχει το πάνω χέρι στον τομέα της διάσωσης των ανθρώπων που κινδυνεύουν, όμως η δήλωση του πως ”οι ελπίδες για καταφύγιο στην Γερμανία είναι αβάσιμες΄΄ και αντιφατικές
Στην πραγματικότητα η περιοδεία του Μάας στοχεύει να καλλιεργήσει το έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση νέας στήριξης από την ΕΕ στις χώρες που μπορούν να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές. Αυτό είχε δηλώσει άλλωστε πρώτη η Άγκελα Μέρκελ.
Τα δημοσιεύματα
Συγκεκριμένα, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του:
«Η Γερμανία προσπαθεί να απεγκλωβίσει μόνο Γερμανούς πολίτες, πρώην τοπικούς υπαλλήλους και άλλα άτομα που χρειάζονται προστασία”, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί, διευκρίνισε ο Μάας τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ στην Τασκένδη. (…) Σύμφωνα με τον Μάας, «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν επαφές με τους Ταλιμπάν, με τους οποίους όμως δεν θέλει να μιλήσει απευθείας ο ίδιος. Επιπλέον, επιθυμεί να μην γίνεται δημόσια λόγος για τις δυνατότητες φυγής από τη χώρα, ούτως ώστε οι έξοδοι διαφυγής να παραμείνουν ανοιχτές».
Όπως επισημαίνει όμως η Welt, το ταξίδι του Χάικο Μάας δεν είναι καθόλου εύκολο:
«Ούτε οι γειτονικές χώρες, αλλά ούτε και η Τουρκία θέλουν να δεχτούν επιπλέον πρόσφυγες. Αυτό δήλωσε τουλάχιστον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την άφιξη του Γερμανού ομόλογού του (σ.σ. την Κυριακή). Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει εκπληρώσει την ηθική της ευθύνη, καθώς είχε δεχθεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια». Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η προθυμία για συνεργασία των χωρών τράνζιτ φαίνεται να είναι άμεσα συνυφασμένη με ζητήματα οικονομικής φύσης. Και αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να τοποθετήσουν χρήματα στο τραπέζι – εκτός από εκείνα που ήδη επενδύθηκαν σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες».