Πλημμύρες, καταστροφικές πυρκαγιές, σεισμοί και λιώσιμο των πάγων. Τα περιστατικά πληθαίνουν παγκοσμίως. Ανεξαρτήτως της γενεσιουργού αιτίας, καλό θα ήταν να ξέρουμε ποιες χώρες μπορούν να επιβιώσουν σε περίπτωση περιβαλλοντικής κατάρρευσης.
- Μια νέα επιστημονική μελέτη απαντάει στο ερώτημα..
Το Χόλιγουντ γενικά έχει κατακλύσει κατά καιρούς τις αίθουσες με ταινίες περί αποκάλυψης. Περιβαλλοντικές καταστροφές, πανδημίες και κοινωνικές αναταραχές συμπληρώνουν το σκηνικό, το οποίο όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν αποτελούν και μακρινό σενάριο.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Cambridge, η Νέα Ζηλανδία κατέχει τα πρωτεία ως προς την επάρκεια της σε καταφύγια και φυσικούς πόρους. Παρόλο που είναι ένα απομακρυσμένο νησί στον ωκεανό, πολλοί θεωρούν πως οι τεράστιες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις της αποτελούν ιδανικό μέρος για να καταφύγει κανείς μετά από μια ολική καταστροφή.
Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Ισλανδία ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ιρλανδία συμπληρώνουν την πεντάδα επιβίωσης.
Το κοινό σημείο μεταξύ των κρατών είναι πως περιβάλλονται από…νερό καθώς και τα πέντε αποτελούν νησιά. Επομένως, τα στοιχεία δείχνουν πως ένα νησί, εκτός από στρατηγικό πλεονέκτημα, έχει και περιβαλλοντικό.
Ο εύκρατος καιρός των νησιών έχουν το αβαντάζ της προσαρμοστικότητας στην κλιματική αλλαγή, ενώ η κερδίζοντας την απαραίτητη αυτάρκεια για την επιβίωσή τους.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Notre Dame διαφοροποιείται, κατατάσσοντας τα σκανδιναβικά κράτη – ειδικά τη Νορβηγία- στην κορυφή. Ακολουθούν η Αυστρία και η Σιγκαπούρη. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται ενδέκατο στην κατάταξη, εξαιτίας της ελλιπούς ικανότητας της γης να υποστηρίξει τους ανθρώπους της, λόγω του σχετικά υψηλού πληθυσμού του, ειδικά σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιωτικά κράτη της κατάταξης.
You will find more infographics at Statista