Να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας επιχείρησε με νέα επίσκεψη στα Σκόπια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέτοντας παράλληλα θέμα απομάκρυνσης από την Άγκυρα. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια αν και προετοιμαζόταν επί μακρόν δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι χθες, ενώ συνέπεσε με τον ανασχηματισμό, δημιουργώντας συνειρμούς και αφήνοντας χώρο για δημιουργικές ερμηνείες της σημειολογίας.
Την πολιτική βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετέφερε ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Σκόπια όπου συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τα βήματα προόδου στην κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε θεμέλιο της συνεργασίας.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Νίκου Δένδια
Παράλληλα, όμως ο Νίκος Δένδιας έθεσε απομάκρυνσης από τον άξονα της Άγκυρας, αναφερόμενος “εμμέσως πλην σαφώς- στην πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η Βόρεια Μακεδονία με την Τουρκία σε επίπεδο υπουργών Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε:
Άλλοι, στην ευρύτερη περιοχή μας, προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χθες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων χωρών, προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή οδό.
Εν συνεχεία, στις δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φάνηκε να σκιαγραφεί τον οδικό χάρτη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και εμβάθυνσης των σχέσεων, ξεκινώντας από την Παιδεία. Εκεί, μένει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι επιτροπές, που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση τις είχε αποψιλώσει.
“Καρότο και μαστίγιο”
Ο Νίκος Δένδιας επιχείρησε να εφαρμόσει κα την πρακτική καρότο και μαστίγιο, επικροτώντας την επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τημν οποία συνέδεσε όμως -εμμέσως- με τις διμερείς σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.
Για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είπε:
Εσείς επιλέξατε την Ευρωπαϊκή οδό. Αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο πιο φιλόδοξο εγχείρημα Ένωσης κρατών στην ιστορία του ανθρώπου, στη ζώνη της Δημοκρατίας, της Ευημερίας, της Δικαιοσύνης, της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ανεξιθρησκίας, του σεβασμού της ιδιαιτερότητας των πολιτών. Επιλέξατε να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή σας την επιλογή σας προτρέπω να συνεχίσετε να την υλοποιείτε. Γιατί, θα μου επιτρέψετε την άποψη, ότι αυτό είναι προς το απόλυτο συμφέρον του λαού σας. Και ευελπιστούμε εμείς ότι θα συμμετάσχετε πλήρως σύντομα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα όταν εκπληρωθούν τα σχετικά κριτήρια και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση και εσάς προσωπικά και την κυβέρνηση σας.
“Εντολή Μητσοτάκη”
Στην κατακλείδα των δηλώσεών του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας.
Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε συχνά και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την εντολή που μου έχει δώσει, θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την κυβέρνηση σας για την επίτευξη των συμφωνημένων κοινών μας στόχων.
Η αναφορά αυτή ενισχύει το σενάριο εκείνο που αποδίδει στην επίσκεψη σημειολογικό χαρακτήρα που απορρέει από τον ανασχηματισμό. Έτσι, ο Νίκος Δένδιας φαίνεται να αποτελεί αγγελιοφόρο νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις. Η αναφορά σε εντολή του πρωθυπουργού στόχο έχει να ενισχύσει τη βαρύτητα και να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η δημόσια απαξίωση του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.