Κερδοφόρος ήταν ο μήνας Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο, αφήνοντας μάλιστα εξαιρετικούς οιωνούς για το Σεπτέμβριο αλλά και το τελευταίο 4μηνο του έτους, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει σε τροχιά υψηλών 19 μηνών, φλερτάροντας με τα προ πανδημίας επίπεδα.
- Ανοδική παραμένει η βραχυχρόνια τάση
- Θετικά έκλεισε ο μήνας
- Διόρθωση στην τελευταία συνεδρίαση
- Μειωμένος αισθητά ο τζίρος
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το μήνα Αύγουστο με άνοδο 3,93%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,82%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +4,48%, ενώ την καλύτερη συγκομιδή είχε ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap που έκλεισε με άνοδο 5,70%. Στο χώρο του Large Cap υπήρξαν μετοχές που ενισχύθηκαν έως και 20% (Ελλάκτωρ), ενώ στον Mid Cap υπήρξαν μετοχές με απόδοση άνω του 30% (Intrakat).
Σε επίπεδο οκταμήνου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 14,11%, ο FTSE 25 είναι στο +15,06%, ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει +8,34%, ενώ πρωταθλητής και μάλιστα με διαφορά είναι ο μεσαίος χώρος, με τον Mid Cap να κερδίζει 37,25%. Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι οι μετοχές της μεσαίας αποτίμησης είναι οι πλέον ανερχόμενες και αυτές που στρέφεται πλέον το smart money, το οποίο γνωρίζει ότι τα αυριανά blue chips θα προέλθουν από αυτή την κατηγορία μετοχών. Άλλωστε, από τα small και mid caps έχουν ξεκινήσει ισχυρά σημερινά blue chips όπως Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Jumbo, ElvalHalcor, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Διόρθωση στο φινάλε του μήνα
Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα το χρηματιστήριο κινήθηκε ήπια διορθωτικά αφομοιώνοντας κεκτημένα με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 923,15 μονάδες με απώλειες 0,66%. Το θετικό είναι ότι κρατήθηκε η ευρύτερη ζώνη των 920 μονάδων αλλά και η επαφή με τα υψηλά 19 μηνών που έκλεισε το Χ.Α. στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Η αξία συναλλαγών που στην άνοδο της Δευτέρας έφτασε στα 62 εκατ. ευρώ, την Τρίτη έως τις 17:00 μ.μ. είχε ανέλθει στα 50,4 εκατ. ευρώ, όμως λόγω της αναδιάρθρωσης (διεθνώς) των δεικτών Morgan Stanley Capital International (MSCI) υπήρξαν και κινήσεις που επηρέασαν τις ελληνικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο τζίρος να φτάσει στο φινάλε στα 98,55 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 48% του τζίρου έγινε στις δημοπρασίες, καθαρά λόγω των «πινελιών» του MSCI.
Με καλούς οιωνούς ο Σεπτέμβριος
Με τους καλύτερους οιωνούς θα μπει στο μήνα Σεπτέμβριο και στο τελευταίο 4μηνο του 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό ράλι αντίδρασης στις τελευταίες σαράντα ημέρες, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει περί τις 100 μονάδες ή 12% από τις 19 Ιουλίου, όταν και έπεσε ενδοσυνεδριακά στις 830 μονάδες.
Ήταν μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη που όμως ήρθε με τεράστια καθυστέρηση έναντι των ξένων αγορών και των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, που από τα μέσα του 2020 είχαν υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 βελτιώνουν διαρκώς τα ιστορικά τους ρεκόρ.
Αντιθέτως, η ελληνική αγορά λόγω του τραπεζοκεντρικού προφίλ αλλά και λόγω άλλων παραγόντων όπως είναι το μεγάλο ρίσκο της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται καταλυτικά από την πορεία του τουρισμού, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει πρωτύτερα το πάρτι των ξένων αγορών, παραμένοντας ουραγός σε διεθνές επίπεδο.
Όμως, το ισχυρό ράλι των μετοχών της πραγματικής οικονομίας και κυρίως από τους κλάδους ενέργειας, υποδομών και κατασκευών, υποσκελίζει την αδυναμία των τραπεζικών τίτλων, ενώ και τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι – τηρουμένων των αναλογιών – θετικά, άρα περιορίζεται σημαντικά το ρίσκο δημιουργίας νέου ισχυρού δημοσιονομικού «ρήγματος» στην ελληνική οικονομία.
Άλλαξε το κλίμα και η τάση
Αυτό, ισχυροποίησε σημαντικά τους αγοραστές όλες τις τελευταίες ημέρες και εξοβέλισε τους πωλητές, οπότε ακόμη και σε συνεδριάσεις με ήπιες συναλλαγές, δείκτες και μετοχές κινήθηκαν εύκολα υψηλότερα. Αυτό, έγινε πιο εμφανές την περασμένη εβδομάδα όπου με ήπιες συναλλαγές η αγορά κινήθηκε κατά 3,54% υψηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. την περασμένη εβδομάδα επανάκτησε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και χθες «έσπασε» τα προηγούμενα υψηλά της 14ης Ιουνίου και τις 927,29 μονάδες, είναι εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα. Η αγορά δείχνει σημάδια απελευθέρωσης και στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος με αρκετές εντολές αγοράς να μπαίνουν στο σύστημα, ενώ είναι πολύ θετικό ότι σταδιακά αυξάνεται και η αξία συναλλαγών.
Η. Ζαχαράκης (Fast Finance): «Κλειδί» ο τραπεζικός δείκτης για τις 1.000 μονάδες
Αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος εδώ και μήνες άλλωστε έχει θέσει ως πρώτο – και εφικτό – στόχο τις 1.000 μονάδες για το Γενικό Δείκτη.
Ο χρηματιστής σε χθεσινό του σχόλιο επισημαίνει πως «μια ενδεχόμενη κατοχύρωση των υψηλών έτους (σ.σ. όπως και έγινε) μπορεί να δώσει συνέχιση της ανόδου έως τα προηγούμενα υψηλά και τις 949 μονάδες. Όσο η αγορά κλείνει πάνω από τις 923 μονάδες, η τάση είναι επιθετική. Μία διάσπαση αυτών των επιπέδων, μπορεί να μας φέρει στις 916 μονάδες».
Για τον FTSE 25 ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «όσο κινείται πάνω από τις 2.197 μονάδες, η τάση είναι επιθετική, ενώ τα επίπεδα των 2.252 – 2.260 μονάδων είναι κοντινή αντίσταση, με τις 2.310 μονάδες επόμενο μεγάλο στόχο».
Για τον τραπεζικό δείκτη τονίζει πως είναι αυτός που έχει κρατήσει πίσω την αγορά και υπολείπεται κατά 7% από τα υψηλά έτους στις 600 μονάδες τον περασμένο Ιούνιο. Τα επίπεδα των 560 μονάδων είναι σημαντική στήριξη και από τη στιγμή που θα κατοχυρωθεί αυτή η περιοχή, επόμενο κοντινό επίπεδο είναι οι 577 μονάδες και κατόπιν οι 600 μονάδες του Ιουνίου.
Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως είναι «ο πιο ανισόρροπος κλάδος στην αγορά, παρόλα αυτά είναι και αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στο Γενικό Δείκτη. Είναι και ο μόνος που ακόμα δεν έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα, κάτι που θα συμβεί με κλείσιμο πάνω από τις 561 μονάδες (σ.σ. χθες έκλεισε στις 562,25 μονάδες), και που σε περίπτωση που συμβεί θα δώσει την δυνατότητα στο Γ.Δ. να έρθει πιο κοντά στο στόχο των 1.000 μονάδων».