Δομικό ανασχηματισμό και μετασχηματισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και τραπεζών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με νέα πρόσωπα, μετακινήσεις, εκπλήξεις, ακόμα και κατάργηση θέσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να καρατομήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποδίδοντάς του ευθύνες για τις φωτιές. Παρά τη φημολογία και παράλληλη καρατόμηση του Νίκου Χαρδαλιά, αυτός εν τέλει διασώθηκε σε “διακοσμητικό” ρόλο ως υφυπουργός στο υπουργείο Άμυνας. Αναμενόμενη, αλλά παρ όλα αυτά εντυπωσιακή, είναι η επανάκαμψη του Τάκη Θεοδωρικάκου.
- 10+1 αλλαγές
- Νέα δομή στην Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική
- Κίτρινες κάρτες σε υπουργούς
- Πολιτικές ισορροπίες με την ακροδεξιά
Οι αλλαγές ουσίας
Επίσης, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του Crisis Monitor για απομάκρυνση του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, το πόκερ για το μέλλον του οποίου δεν έχει τελειώσει. Το CM είχε επίσης αναφερθεί εγκαίρως στην είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στην εποπτεία του οποίου τίθεται πλέον και η πυροσβεστική Υπηρεσία, αναλαμβάνει ο ναύαρχος εα και πρώην υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.
Οι αποτυχημένοι
Ως μομφή στον Κώστα Καραμανλή εκλαμβάνεται η σύσταση θέσης υφυπουργού Μεταφορών και η αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος τίθενται οι Μιχαάλης Χρυσοχοΐδης, επωμιζόμενος την πολιτική ευθύνη για τις φωτιές, ο Χάρης Θεοχάρης που απέτυχε να δημιουργήσει αξιόπιστες τουριστικές ροές και ο Γιώργος Ζαββός που πληρώνει τη σύγκρουσή του με τον Γιάννη Στουρνάρα και την υπερκάλυψή του από τον σύμβουλου του πρωθυπουργό Αλέξη Πατέλη, ο οποίος έχει πολύ καλύτερες σχέσεις με τους τραπεζίτες.
Αναμενόμενη ήταν η απομάκρυνση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, δεν ήταν προβλέψιμη η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο Τουρισμού.
Η έξυπνη κίνηση
Λαγός από το ημίψηλο θεωρείται η τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για υπερκομματική προσωπικότητα, με παρελθόν στις Ένοπλες Δυνάμεις και ευρεία αντίληψη. Η υπουργοποίησή του στόχο έχει να θέσει τον τομέα της Πολιτικής; Προστασίας εκτός κομματικής αντιπαράθεσης, περιορίζοντας έτσι τις ζημιές, τώρα και δημιουργώντας μηχανισμό προληπτικής επικοινωνιακής διαχείρισης.
Για την τοποθέτηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε διακομματική συναίνεση ενημερώνοντας τόσο τον ΑΛέξη Τσίπρα όσο και τη Φώφη Γεννηματά.
Εξαρτήσεις
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η διατήρηση του τέως αρχηγού της Αστυνομίας στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρά τα πυρά που έχει δεχθεί. Στη θέση της, παρά την φημολογία παρέμεινε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Επιλογή… rotation θεωρείται η αντικατάσταση υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα αποδήμων.
Έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση του Θανάση Πλεύρη υπουργού Υγείας, καθώς δεν είναι γιατρός και η κρίση της πανδημίας δεν προσφέρεται για πειραματισμούς. Η εισαγωγή υπουργού από την σκληρή δεξιά πτέρυγα ήταν αναμενόμενη, όχι όμως στη συγκεκριμένη θέση και εν μέσω κρίσης. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο “τρέχει” ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ τη λειτουργικότητα διασφαλίζει και η νέα υφυπουργός Ασημίνα Γκάγκα, που είναι πνευμονολόγος.
Έτσι, καθίσταται σαφές ότι ο Θάνος Πλεύρης θα είναι υπουργός… κατ όνομα, με αρμοδιότητες ακόμη πιο περιορισμένες από αυτές του Βαίλη Κικίλια.
Στις κινήσεις πολιτικής σταθεροποίησης εντάσσεται και η τοποθέτηση του Σίμου Κρδίκογλου σε θέση υφυπουργού, καθώς υποδηλώνει την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων με την την Εύβοια, οι οποίες έχουν διαρραγεί.
Παραλειπόμενα
Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε τη διαμόρφωση λειτουργικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ούτε άλλες αλλαγές στο πρωθυπουργικό γραφείο, οι οποίες όμως έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν άμεσα.
Προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν στη συνεργασία των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, ιδιαίτερα όσον αφορά στα Δασαρχεία και τη δασοπυρόσβεση.
Ακόμα δεν είναι σαφές αν θα ακολουθήσουν έκτακτες κρίσεις και αλλαγές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, ή θα επιχειρηθεί η παράκαμψη αυτών με τη δημιουργία επιχειρησιακού σώματος Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση της λειτουργικής και ιεραρχικής θέσης του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
Οι αλλαγές
Με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:
1. Συνίσταται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
3. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
10. Συνίσταται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.