Με τη φωτογραφία του υποστράτηγου Κρις Ντόναχιου τραβηγμένη από διόπτρα νυχτερινής όρασης, επέλεξαν το Πεντάγωνο και ο Τζο Μπάιντεν να σηματοδοτήσουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη υπερδύναμη των τελευταίων αιώνων υπέστη μια ατιμωτική ήττα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Αφγανιστάν ως το “νεκροταφίεο των αυτοκρατοριών”.
Η φωτογραφία του υποστρατήγου Κρις Ντόναχιου περνά στην Ιστορία: Είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης και σηματοδοτεί το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, του μεγαλύτερου σε διάρκεια πολέμου των ΗΠΑ.
Oι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος, κατ’ αυτές, αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.
Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.
«Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η USCENTCOM μέσω Twitter.
Η οριστική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου του 2021, μερικές ώρες πριν την εκπνοή της συμφωνηθείσας προθεσμίας με τους Ταλιμπάν.
Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).
Έφυγε και ο τελευταίος στρατιώτης
Το κόστος του πολέμου και της αποχώρησης
Οι ΗΠΑ υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες από όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού που συμμετείχαν στη σύρραξη: πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.
Συνολικά οι ΗΠΑ δαπάνησαν από 1 έως 2 τρισ δολάρια για τον πόλεμο αυτό, σε βάθος 20ετίας, που μεταφράζεται σε 150 έως 300 εκατ. ημερησίως!
Κόστος όμως είχε ακόμα και η απόσυρση από το Αφγανιστάν. Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση από τον ISIS-K στοίχησε πάνω από 100 ανθρώπινες ζωές, 13 εκ των οποίων ήταν στρατιώτες των ΗΠΑ. Μεγάλο είναι και πολιτικό κόστος για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και το γεωπολιτικό για τη φήμη την αξιοπιστία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι πολλοί συνεργάτες τους εγκλωβίστηκαν και δεν κατέστη εφικτή η εξαγωγής τους από τη χώρα.
Συνολικά πάνω από 120,000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και αμέτρητοι από τα σύνορα. Οι Ταλιμπάν είχαν από μέρες επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε Αφγανούν καθώς το σύνολο του κρατικού μηχανισμού αποψιλώθηκε και η δυνατότητα λειτουργίας του κράτους υπονομεύτηκε.
Auditor’s note
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν, που αποτελούν μετεξέλιξη των Μουτζαχεντίν που εξόπλισαν οι ΗΠΑ για να πολεμήσουν τη Ρωσία στα 80’s — . Παράλληλα στα χέρια των Ταμλιμπάν πέρασε το στρατιωτικό υλικό με το οποίο οι ΗΠΑ είχαν προικοδοτήσει τον Εθνικό Στρατό του Αφγανιστάν. Πρόκειται για στρατιωτικό υλικό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων και μεγάλων δυνατοτήτων.
Αυτό που ανησυχεί τώρα είναι το μέλλον του εξοπλισμού αυτού, καθώς μεγάλο μέρος του δεν μπορούν να το λειτουργήσουν οι Ταλιμπάν, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα σε πιο… λάθος χέρια.
Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο οι ΗΠΑ βασίζονται στην οικοδόμηση σχέσεων της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν πριν από τους Ρώσους και τους Κινέζους, καθώς και την διοχέτευσε ρευστότητας που θα οδηγήσει στην πώληση αυτών των πολεμικών εργαλείων σε συγκεκριμένους παίχτες στη μαύρη αγορά και όχι σε άλλους.
Σε κάθε περίπτωση ο διεθνής ανταγωνισμός για την απόκτηση αμερικανικού πολεμικού υλικού από το Αφγανιστάν θα είναι μεγάλος. Οι απορρέοντες κίνδυνοι για την τοποική, περιφερειακή ασφάλεια επίσης.