Λειψυδρία στην Κριμαία! Ναι, πρόκειται για μια ακόμη -λιγότερπ γνωστή- πτυχή της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας και ζήτημα που αναγκάζει τη Μόσχα να δαπανά μεγάλα ποσά ετησίως για να αποδείξει τη δέσμευσή της στον πληθυσμό της περιοχής και για να μην αναγκαστεί να παραδεχθεί… τα λάθη της.
Το ζήτημα της λειψυδρίας στην Κριμαία αποτελεί αποκτά βαθμιαία μεγαλύτερη βαρύτητα στη διεμερή γεωπολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο πληθυσμός της περιοχής πληρώνει το κόστος με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Το πρόβλημα αυτό αποτελεί πονοκέφαλο για τη Μόσχα, καθώς η Κριμαία λάμβανε πόσιμο νερό από την ηπειρωτική Ουκρανία. Ωστόσο, μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία, το Κίεβο διέκοψε τις παροχές νερού, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα και να την αναγκάσει να υπαναχωρήσει.
Μάλιστα, μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία έφτιαξε φράγμα σε στο κανάλι ροής νερού προς τη χερσόνησο, ώστε να αποκόψει άμεσα την παροχή νερού. Με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία δημιουργεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής και αυξάνει τις εντάσεις, πιέζοντας πλέον την Μόσχα εκ των έσω.
Η κρίση του νερού στην Κριμαία – χάρτης της Κριμαίας και της γύρω περιοχής
Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία αναγκάζεται ουσιαστικά να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για υδάτινες υποδομές στην Κριμαία.
Νερό και για τους… ναύτες
Η Ρωσία δεν έχει μόνο να καλύψει τις τις ανάγκες πόσης και άρδευσης των 2,5 εκατομμυρίων πολιτών της περιοχής. Πλέον η Κριμαία αποτελεί κορυφαία βάση για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, με ολοένα αυξανόμενο αριθμό πλοίων να ελλημενίζονται στον ναύσταθμο στο πλαίσιο της επιχείρησης προβολής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση της πληθυσμιακής διάρθρωσης, με την αύξηση των Ρώσων ναυτών και άρα η εξελισσόμενη αλλαγή χαρακτήρα της πόλης, αποτελεί τη βασική αιτιολογία που προβάλλει το Κίεβο για τη διακοή της παροχής νερού.
Μέσα σε όλο αυτό προστίθενται η κλιματική αλλαγή η οποία εντείνει το πρόβλημα. Παραδείγματος χάριν, οι πρόσφατες ξηρασίες και την κακοδιαχείριση της περιοχής επιδεινώνει το πρόβλημα του νερού, με το Κρεμλίνο να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Κίνδυνος…. αναζωπύρωσης
Το Κίεβο, βέβαια, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον μοχλό άσκησης πίεσης που έχει διαμορφώσει. Η Ρωσία, εκτός από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί έχει ανάγκη για άμεσες λύσεις. Έτσι, πολλές φορές έχουν υπάρξει ανησυχίες για το ενδεχόμενο δολιοφθορών στο φράγμα, ή ενεργειών που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την αντιπαράθεση. Παρά πάντως τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων τον Απρίλιο, το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν θα υπάρξει «πόλεμος νερού» με την Ουκρανία.