Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να βγάλει αμερικανικά στρατεύματα και υπηκόους, καθώς και ορισμένους Αφγανούς, από τη χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν μέχρι τις 31 Αυγούστου, άλλες χώρες με στρατεύματα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ-συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο-τελούν εν μετρία συγχύσει.
Δυνάμεις από 36 χώρες παραμένουν στο Αφγανιστάν και βασίζονται στον αμερικανικό στρατό – που ελέγχει το εσωτερικό του αεροδρομίου της Καμπούλ – ώστε να αποχωρήσουν με ασφάλεια. Τα στοιχεία του NATO αφορούν τον Φεβρουάριο του 2021.
Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα επιχειρούμε μια κατ αρχήν καταγραφή των δυνάμεων που σύμφωνα με το NATO βρίσκονται ακόμα στο υπό κατάρρευση Αφγανιστάν. Όπως φαίνεται από το Infographic Γερμανία, Ιταλία, Γεωργία, Τουρκία, Βρετανία και Ρουμανία αποτελούν τον κορμό και κύριο όγκο των νατοϊκών στρατευμάτων -μετά τις ΗΠΑ- στη χώρα. Συνολικά 5024 στρατιώτες αυτών των χωρών βρίσκονται τώρα στο Αφγανιστάν και βάσει της συμφωνίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν θα πρέπει να αποχωρήσουν τις προσεχείς ημέρες.
Ήδη, η Τουρκία έδωσε εντολή αποχώρησης των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Εκτός… λίστας
Στο μεταξύ όμως, εντολή αναάπτυξης δυνάμεων για την προστασία του αεροδρομίου έδωσε ο Τζο Μπάιντεν, με ένα σύνταγμα 6,000 στρατιωτών να προστίθεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Επίσης, επιπλέον 600 Γερμανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για την ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν την απομάκρυνση πληθυσμού. Οι Γερμανοί μάλιστα έστειλαν και δύο μεταγωγικά ελικόπτερα για μεταφορές προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ από κοντινές περιοχές εντός της πρωτεύουσας.