Επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αναζητά πληροφορίες για τη δυναμική και την κατεύθυνση των εξελίξεων που απορρέουν από την κρίση στο Αφγανιστάν.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ακόμη, με αφορμή τόσο την επικείμενη ετήσια ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης, όσο και τη Σύνοδο Κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. (MED9EU) τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη από τις μεσογειακές χώρες πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση, με έμφαση στις δασικές πυρκαγιές.
Auditor’s note
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί μέσω της προέδρου της Κομισιόν να αποκτήσει εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων για κρίσιμα ζητήματα. Βέβαια, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία είναι απούσα -σε όλα τα επίπεδα- από τα κρίσιμα φόρα που διεξάγονται οι συζητήσεις για την κρίση στο Αφγανιστάν, ακόμα και για την προσφυγική της διάσταση. Κάτι που συνέβη τόσο με την κρίση στη Λιβύη, όσο και με τις διαβουλεύσεις για την επικαιροποίηση της Κοινής Διακήρυξης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται ότι τώρα επιχειρεί να σπάσει αυτό τον ιδιότυπο αποκλεισμό ο οποίος ήταν απόρροια της αδύναμης θέσης στην ΕΕ και της πολυεπίπεδης αντιπαράθεσης με την Τουρκία, σε μέτωπα που ο ρόλος της Άγκυρας ήταν κρισιμότερος από αυτόν της Αθήνας.
Γι’ αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε μεθοδικά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν σε ελληνικά και διεθνή media, προσπαθώντας να αντιστρέψει την εδραιωμένη αίσθηση ανταγωνιστικής προσέγγισης ως προς την Τουρκία που διέπει τις σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Άγκυρα.