Σε βαθύτερη οικονομική και εκτός ελέγχου ανθρωπιστική κρίση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια πλέον το Αφγανιστάν, καθώς από τη μια Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ ανέστειλαν τις χρηματοδοτήσεις και από την άλλη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι αδυνατεί να παραδώσει ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.
Πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ οι εκτιμήσεις για τους μετανάστες που έχουν φύγει προς γειτονικές χώρες από τα χερσαία σύνορα είναι τρομακτικές.
Πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν κάνει λόγο για εκατομμύρια προσφύγων, σκιαγραφώντας κατάσταση αντίστοιχη του 1996, ενώ αποδίδει ευθύνες τέως -πλέον- στον πρόεδρο της χώρας του και στους Αμερικανούς για τον χειρισμό της αποχώρησης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κατάσταση εκτραχύνθηκε από τον τρόπο που αναδιπλώθηκαν οι ΗΠΑ και από την έλλειψη ενημέρωσης των αφγανικών δυνάμεων.
Πλέον, η χώρα οδεύει ολοταχώς σε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τους Ταλιμπάν σε πιο σφιχτό εναγκαλισμό με το Πακιστάν και όποιον άλλο βρεθεί πρόθυμος να βοηθήσει. Η δυναμική αυτή βάζει στο παιχνίδι το Ιράν, την επιρροή του οποίου οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν.
Η Τεχεράνη ξεκίνησε ήδη τις εξαγωγές αργού προς το Αφγανιστάν, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για τα ανταλλάγματα που θα λάβει και τη δυνατότητα ποδηγέτησης των Ταλιμπάν. Επίσης, οι υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν για το ενδεχόμενο το Αφγανιστάν να μετεξελιχθεί σε crypto-state, στο δρόμο που χάραξε το Ελ Σαλβαδόρ.
Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι εκρηκτικός και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα πηγή ψηφιακών επιχειρήσεων για μια σειρά από χώρες. Ο κίνδυνος το έδαφος του Αφγανιστάν να μετατραπεί σε πεδίο βολής ομάδων hackers είναι ορατός. Οι αποφάσεις φαίνεται ότι έχουν ληφθεί πάντως συνειδητά…
Auditor’ note
Το σκηνικό, όπως το περιγράφει στο MEGA ο Σαρατζενχάνκ -μιλώντας από την Ινδία όπου έχει διαφύγει- μοιάζει με υποβοηθούμενη κατάρρευση. Ήτοι, φαίνεται οι ΗΠΑ αποχωρώντας φρόντισαν να αντί για μεταβίβαση της εξουσίας να προκαλέσουν ολοκληρωτική κατάρρευση.Ο ίδιος προειδοποιεί για τσουνάμι προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, η οποία ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα θα αποτελέσει πόλο έλξης. Επισημαίνει παράλληλα ότι η μετάβαση στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολη.
Διεθνής οικονομική καραντίνα
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις εκταμιεύσεις ποσών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της στο Αφγανιστάν αφότου την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας κατέλαβε το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν και παρακολουθεί στενά την κατάσταση εκεί, δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσιγκτον έπειτα από συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της για το ζήτημα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας «μέσα (…) για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» και να προασπίσει «κέρδη κατακτημένα με αγώνες».
Δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το ύψος των προγραμματισμένων χορηγήσεων που ανεστάλησαν αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.
Η Παγκόσμια Τράπεζα το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Πάγος και από το ΔΝΤ
Ο έτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε τη 18η Αυγούστου ότι επίσης αναστέλλει τις χορηγήσεις προς το Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Αναληπτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ»,
ανέφερε ο οργανισμός.
Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο.
Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κοροναϊού.
Στοπ στο brain drain και νέος κεντρικός τραπεζίτης
Οι Ταλιμπάν αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν καταλάβει την καμπούλ αλλά δεν διαθέτουν κλειδιά και έλεγχο της κρατικής μηχανής διόρισαν προ δύο ημερών νέο κεντρικό τραπεζίτη, αφού ο προηγούμενος εγκατέλειψε τη χώρα. Παράλληλα, το νέο καθεστώς της Καμπούλ αναγνώρισε ότι η φυγή και φυγάδευση αξιωματούχων και καταρτισμένων Αφγανών αποψιλώνει τη δημόσια διοίκηση, επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ήδη, στους Αφγανούς πολίτες.
Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Ατζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Καμπούλ επρόκειτο να λάβει την 23η Αυγούστου κάπου 340 εκατ. δολάρια από το ΔΝΤ, υπό μορφή νέων Ειδικών Αναληπτικών Δικαιωμάτων, για την αύξηση των αποθεματικών της.