Ευθείες κατηγορίες εξαπολύει σε ανάλυση της η Washington Post σχετικά με την απόκρυψη «κακόφημων» στοιχείων από την αμερικανική διοίκηση του προέδρου Τζό Μπάιντεν για την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν.
Επιδιώκοντας να αλλάξει την αλγεινή εικόνα που δημιούργησε η άτακτη αποχώρηση από το Αφγανιστάν και να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δίνει στη δημοσιότητα τα αριθμητικά στοιχεία της -όπως έχει αναφέρει- «απίστευτα δύσκολης επιχείρησης αποχώρησης». Εντούτοις, σύμφωνα με την Washington Post, υπάρχουν τρία στοιχεία τα οποία η κυβέρνηση αποφεύγει να αποκαλύψει όπως ο διάολος το λιβάνι, τα οποία ενδεχομένως να «θάψουν» και άλλο την δημοτικότητα του εν ενεργεία προέδρου.
Βασικός φόβος και τρόμος του Μπάιντεν, σύμφωνα με την WP, είναι το ενδεχόμενο αποκάλυψης του πραγματικού αριθμού των Αμερικανών οι οποίοι μπορεί να μείνουν πίσω σε μια χώρα που διοικείται από τους Ταλιμπάν και όπου η Αλ Κάιντα και το ISIS δραστηριοποιούνται, αποτελώντας εθνικό και πολιτικό εφιάλτη. Παράλληλα, μια ενδεχόμενη αποτυχία απομάκρυνσης των πολιτών τους καθώς και των Αφγανών βοηθών τους, ενώ ο Μπάιντεν επιμένει στην καταληκτική ημερομηνία εκκένωσης, θα χτυπήσει κατάφορα και τη διεθνή αξιοπιστία των ΗΠΑ.
Ήδη υπάρχει σημαντικό ρήγμα ανάμεσα στους συμμάχους, με πρωτοστάτες τη Βρετανία αλλά και τη Γαλλία και Γερμανία μετέπειτα, να πιέζουν τις ΗΠΑ για παράταση της προθεσμίας. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμμένει στην απόφαση του την ίδια ώρα που και οι Ταλιμπάν εμμένουν στο ίδιο και με τους Αμερικανούς να βρίσκονται υπό τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Τί έδωσαν
Έδωσαν τον αριθμό των στρατιωτικών πτήσεων και τύπων αεροσκαφών, τον αριθμό των πτήσεων από Αμερικανούς συμμάχους και εταίρους και τον συνολικό αριθμό των ατόμων που εκκενώθηκαν από τότε που ο αμερικανικός στρατός άρχισε να λειτουργεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 14 Αυγούστου.
Για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τις τελευταίες ώρες, περίπου 21.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ μέσω 37 αμερικανικών στρατιωτικών πτήσεων (32 αεροσκάφη C-17 και πέντε φορτηγά αεροσκάφη C-130) που μετέφεραν περίπου 12.700 άτομα, καθώς και 57 άλλες πτήσεις που μετέφεραν 8.900 άτομα. Αυτό έφερε τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν σε περίπου 58.700, από τις 14 Αυγούστου.
Τί… δεν θα δώσουν
Υπάρχουν όμως τρεις αριθμοί που η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί και είναι αρκετά κεντρικοί για την αξιολόγηση της επιτυχίας της επιχείρησης εκκένωσης, καθότι θα αποδείξουν εάν οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έθεσε ο Μπάιντεν παραγκωνίζοντας τόσο Αμερικανούς πολίτες, όσο και Αφγανούς εργαζόμενους για τις στρατιωτικές και διπλωματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, το χάσμα είναι μεγάλο μεταξύ του δημοσιοποιημένου αριθμού των Αμερικανών που έχουν απομακρυνθεί από τη Καμπούλ, σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των απομακρυσμένων.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι τρείς αριθμοί που δεν θα ληφθούν δημόσια από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την επιχείρηση εκκένωσης είναι οι εξής:
- Τις ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσοι Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.
- Τις ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσοι Αμερικανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.
- Πόσοι έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με επιτυχία με την πρεσβεία καθώς και πόσοι Αφγανοί πολίτες -και οι οικογένειές τους- θα απομακρυνθούν εν μέσω της επιχείρησης.
Οι δηλώσεις
Σύγχυση επικρατεί γενικά ως προς τους αριθμούς που δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση στα πολιτικά όργανα.
Ο ίδιος ο Μπάιντεν φάνηκε να επιβεβαίωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως 10.000-15.000 Αμερικανοί βρισκόταν στο Αφγανιστάν όταν ξεκίνησε η επιχείρηση. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου στην WP, η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχουν εκκενωθεί περίπου 4.000 Αμερικανοί από τις 14 Αυγούστου!
Υπάλληλοι της διοίκησης δεν αμφισβήτησαν τον αριθμό, εντούτοις δεν τον επιβεβαίωσαν στο αρχείο. Το Σάββατο, το Πεντάγωνο είχε τοποθετήσει αυτόν τον αριθμό στους 2.500.
Αμφίσημες ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι:
«Καταφέραμε να εκκενώσουμε αρκετές χιλιάδες Αμερικανούς, ωστόσο είμαι επιφυλακτικός ως προς το να γίνω πολύ πιο συγκεκριμένος από αυτό».
Και πρόσθεσε:
«Αλλά από τις 14 -Αυγούστου- πιστεύουμε ότι καταφέραμε να εκκενώσουμε αρκετές χιλιάδες Αμερικανούς».
Τέλος, με κατευναστική διάθεση εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, αναφέροντας τα εξής:
«Έχουμε βοηθήσει ήδη χιλιάδες Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Καμπούλ ήδη»
Και υποσχέθηκε πως:
«Μπορούμε να σας δώσουμε τον ακριβή αριθμό για αυτό».