Ενώ η κατάτσαση στο μέτωπο του Αφγανιστάν επιδεινώνεται διαρκώς και ανεξέλεγκτα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία επιδιώκοντας να καλλιεργήσει ερείσματα και να οικοδομήσει μέτωπο απέναντι στην επεκτακτική πολιτική της Κίνας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φαίνεται να επιτυγχάνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το ταξίδι της Καμάλα Χάρις στην Ασία συγκεντρώνει δημοσιότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνών, με το Πεκίνο να την κατηγορεί ήδη ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ανταγωνισμούς και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.
Έτσι, ενώ η Χάρις ετοιμαζόταν για την επίσκεψή της στο Βιετνάμ, οι σχέσεις του οποίου με τις ΗΠΑ είναι σταθερά βελτιούμενες. ένα ύποπτο περιστατικό του “συνδρόμου της Αβάνας” ανάγκασε την αμερικανική πρεσβεία να καθυστερήσει την άφιξη της αντιπροέδρου. Κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης, όμως, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ συναντήθηκε εκτάκτως με τον Κινέζο πρέσβη. Μετά το πέρας της συνάντησης το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί στάση ουδέτερης χώρας στα ζητήματ αεξωτειρκής πολιτικής, ενώ ο πρέσβης της Κίνας φέρεται να έχει υποσχεθεί τη δωρεά 2 εκατ. εμβολίων.
Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της έντασης των ανταγωνισμών και της δράσης διπλωματών και υπηρεσιών πληροφοριών. Η αμερικανική πρεσβεία εμφανίζεται τώρα υπόλογη, καθώς η “μπανανόφλουδα” που πάτησε έδωσε τον αναγκαίο χώρο και χρόνο στην Κίνα να αλλάξει τη δυναμική των εξελίξεων.
Το αφήγημα της Κίνας επιβεβαιώνει το χάος που έχει προκαλέσει η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το αίσθημα εγκατάλειψης που βιώνουν συνεργάτες και σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η Χάρις έχασε το Βιετνάμ
Η άφιξη του Χάρις στο Ανόι καθυστέρησε την Τρίτη αφού η αμερικανική πρεσβεία στο Βιετνάμ δήλωσε ότι είχε εντοπίσει ένα «ανώμαλο περιστατικό υγείας», που πιθανόν να σχετίζεται με το μυστηριώδες σύνδρομο της Αβάνας.
Κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Pham Minh Chinh και ο πρέσβης της Κίνας στο Βιετνάμ πραγματοποίησαν μια προηγουμένως απροειδοποίητη συνάντηση, κατά την οποία ο Chinh ανακοίνωσε ότι το Βιετνάμ επιλέγει την τακτική της ουδέτερης χώρας. Ο Κινέζος πρέσβης υποσχέθηκε δωρεά 2 εκατομμυρίων εμβολίων για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και το Βιετνάμ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από υλικά και εξοπλισμό από την Κίνα για τις κατασκευαστικές του δραστηριότητες.
Τα κομμουνιστικά κόμματά Κίνα ςκαι Βιετνάμ διατηρούν στενούς δεσμούς. Αυτό δεν εμπόδισε όμως το Βιετνάμ να εμπλακεί σε μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Κίνα για θαλάσσιες ζώνες στη Νότια Σινική Θάλασσα, γνωστή ως Ανατολική Θάλασσα στο Βιετνάμ.
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Βιετνάμ
Οι σχέσεις Ανόι και Ουάσιγκτον ενισχύονται σταθερά τέσσερις δεκαετίες μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1975. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα. Αν και η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι υπάρχουν όρια στη σχέση μέχρι το Ανόι, προσδιορίζοντάς στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Βιετνάμ φαίνεται ότι επιθυμεί να αναβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε «στρατηγική εταιρική σχέση». Ωστόσο, κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ενόχλησει για το Πεκίνο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει συνέπειες στις διμερείς σχέσεις Ανόι – Πεκίνου.
Auditor’s note: Ο ανταγωνισμός για τη Νότια Σινική Θάλασσα
Η Κίνα έχει δημιουργήσει στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, τα οποία διασχίζονται από ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και βρίσκονται πάνω από μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πλούσιους χώρους αλιείας.Έξι χώρες, η Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, διεκδικούν τμήματα των υδάτων.
Οι εντάσεις κατέστησαν το Βιετνάμ σε έναν από τους πιο ένθερμους αντιπάλους των ισχυρισμών του Πεκίνου στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό και το Ανόι έλαβε στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κοπτών ακτοφυλακής.
Το ταξίδι στη Σιγκαπούρη
Η Κάμαλα Χάρις βρέθηκε την Τρίτη στη Σιγκαπούρη, απ όπου επανέλαβε τις αμερικανικές κατηγορίες περί πιέσεων και εκφοβισμών από την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η κινεζική κυβέρνηση «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις σε πρακτικά όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε η κυρία Χάρις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Σιγκαπούρη, στην οποία επανήλθε σε ήδη διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ως προς την πολιτική της στην περιφέρεια της Ασίας.
«Οι ενέργειες του Πεκίνου συνεχίζουν να υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και να απειλούν την εθνική κυριαρχία εθνών» της περιοχής, επέμεινε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση του κ. Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε «θαρραλέα» και «σωστή», ενώ τόνισε πως η Ουάσινγκτον δίνει τώρα την προτεραιότητα στη συνεχιζόμενη επιχείρηση των ξένων και αφγανών συνεργατών τους μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Η Χάρις υποσχέθηκε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να «διαιωνίσουν» την «δέσμευσή τους» στην Ασία.