Καθώς οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ και τα μέλη του NATO καταβάλλουν προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν, οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εισόδου Ταλιμπάν ή ριζοσπαστικοποιημένων πυρήνων.
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το Αφγανιστάν. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία ζητούν παράταταση στην προθεσμία εκκένωσης. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την 31η Αυγούστου, οπότε η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να ολοκληρώσει την απόσυρσή της από το Αφγανιστάν. Όμως η Γερμανία τονίζει πως το περιθώριο αυτό δεν επαρκεί.
Ήδη, τα πρώτα περιστατικά εισόδου προσώπων που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα καταγράφηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ενεργοποιήθηκε το σύστημα κατά την καταγραφή. Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι ο εντοπισμός είναι απόδειξη ότι οι αρχές ενεργούν σωστά. Παράλληλα, προβλήματα από την είσοδο Αφγανού πρόσφυγα υπήρξαν και στη Γαλλία. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ζακ Υβ Λε Ντριάν υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα.
Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους αυτούς, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έθεσε θέμα ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής απέναντι στις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν. Παράλληλα ο ίδιος ζήτησε σύγκληση των G20 για το θέμα, με δεδομένο ότι το G7 δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία.
Τα περιστατικά
Στην αεροπορική βάση της Αλ-Ντάφρα στο Άμπου Ντάμπι, όπου η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία έχει στήσει μια αερογέφυρα από την Καμπούλ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν συναντήθηκε με Αφγανούς που μόλις έφτασαν.
Από αυτή τη συγκεκριμένη βάση στα Εμιράτα πέρασαν πέντε Αφγανοί πριν αφιχθούν στο Παρίσι. Πέντε άνδρες τέθηκαν υπό παρακολούθηση στη γαλλική πρωτεύουσα και ο ένας εξ αυτών, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει της ζώνης φύλαξης που είχε στήσει η γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας, συνελήφθη την Τρίτη.
Στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας. αφίχθη στο πλαίσιο του βρετανικού σχεδίου απομάκρυνσης ένας Αφγανός που βρισκόταν στην λίστα απαγόρευσης πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όμως κατά τον υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας, το σύστημα λειτουργεί, αφού υπήρξε συναγερμός: «Δεν θα ήμουν τόσο ανήσυχός όπως εμφανίζονται κάποια πρωτοσέλιδα για το εν λόγω άτομο. Και θα ένιωθα μάλιστα καλύτερα που η διαδικασία δουλεύει και συγκεκριμένοι άνθρωποι εντοπίζονται»