Το μπάχαλο που καταγράφηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO αναπαράχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του G7. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και ότι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια επίφαση ομόνοιας και επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας, αλλά εν μέσω πολιτικής σύγκρουσης και του σκληρού blame game.
Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν ήταν ατελέσφορες. Οι ηγέτες των επτά πλέον προηγμένων χωρών συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ενώ ο χρόνος εξαντλείται. Τα δύο βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η διαδικασία απόσυρσης και το ενδεχόμενο παράτασης και η ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής για το νέο προσφυγικό κύμα.
Μέρκελ: Λύσεις out the… box
Οι συζητήσεις των G7 δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7.
Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.
Ντράγκι: Μεγάλο το πρόβλημα, πάμε για G20+Ρωσία
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι εισηγήθηκε στο G7 τη σύγκλιση της συνόδου Κορυφής των G20 για να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν ανακοίνωναν, όμως, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα Αφγανών και ιδιαίτερα των καταρτισμένων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, ο Ντράγκι επισημαίνει ότι στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν θα πρέπει να εμπλακεί και η G20, της οποίας προεδρεύει η Ιταλία.
«Η G20 μπορεί να βοηθήσει την G7, με τη συμμετοχή άλλων χωρών που είναι πολύ σημαντικές γιατί έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν: τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Ινδία»,
εξήγησε.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι η Ρώμη θέλει να οργανώσει μια σύνοδο της G20 για την κρίση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να βρούμε συμμαχίες και να εμπλέξουμε όλους τους παράγοντες, ιδίως εκείνους της περιοχής (…) και επιπλέον, την Κίνα και τη Ρωσία», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Το Αφγανιστάν θα βρεθεί εξάλλου στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο ντι Μάιο με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή.
Σε άλλο G7 ο Τριντό
Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό ο οποίος δήλωσε ότι οι G7 συμφώνησαν για την άσκηση πιέσεων στους Ταλιμπάν προκειμένου να αποδεχθούν παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης. Τα όσα αναφέρει ο Τζάστιν Τριντό αντιφάσκουν με τις δηλώσεις των υπολοίπων ηγετών.
«Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας»,
είπε.
«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική»,
ανέφερε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στο Χάμιλτον του Οντάριο.