Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των G7 που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης συνεχίζεται το διεθνές πινγκ πονγκ για το Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και να αντιμεταθέσουν στους Ταλιμπάν τις ευθύνες για τη χαοτική απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων.
Εκτάκτως συνεδριάζει, σήμερα, η ομάδα G7, η ομάδα των 7 ισχυρών οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία), με θέμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Την τηλεδιάσκεψη συγκάλεσε η Μεγάλη Βρετανία, που έχει, φέτος, την προεδρία της ομάδας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Πάντως, η πρόσφατη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του NATO εξελίχθηκε σε… μπάχαλο, με τις ΗΠΑ σε θέση απολογούμενου. Έτσι, η Σύνοδος Κορυφής των G7 δεν είναι κάτι περισσότερο από τη διάσκεψη κορυφής των ισχυρών του NATO με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για ένα ακόμη διπλωματικό ελιγμό των ΗΠΑ που επιχειρούν να περιορίσουν το πεδίο διαπραγμάτευσης και το εύρος της κριτικής που δέχονται και να “ανακαλύψουν” σύμμαχο στο πρόσωπο της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης.
Βαρύ κλίμα
Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν στο Αφγανιστάν λίγες μέρες μετά την 31η Αυγούστου. Ωστόσο, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO ο Άντονι Μπλίνκεν έθεσε εκτός συζήτησης το αίτημα αυτό. Οι Ταλιμπάν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας όμως ότι σχετικό αίτημα δεν έχει κατατεθεί από καμία χώρα ή σχηματισμό.
Όπερ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, που αρνήθηκαν στο πλαίσιο του NATO, δεν επιθυμούν να ανοίξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Κατ επέκταση, το σενάριο εκκένωσης που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος λαμβάνει υπόψη του ένα επίπεδο απωλειών, άμεσα και μεγαλύτερο έμμεσα, με την παροδο του χρόνου.
Έτσι αποκωδικοποιούνται καλύτερα και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, που έθεσε προτεριαότητες στην απομάκρυνση ατόμων και εν συνεχεία ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση έχει ρίσκο και πιθανές απώλειες.
Καθώς η πίεση από τους συμμάχους κλιμακώνεται, ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει τρόπο είτε να τους κατευνάσει, είτε ανταλλάγματα να προσφέρει στους Ταλιμπάν, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.
Η ατζέντα του G7
Οι επιχειρήσεις εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζονται, ωστόσο χιλιάδες πολίτες παραμένουν μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να επιβιβαστούν σε ένα από τα αεροπλάνα.
Οι «7» θα συζητήσουν, επίσης, ποιες θα είναι οι σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν. Ήδη, η Γερμανία σταμάτησε την παροχή βοήθειας προς το Αφγανιστάν, την ημέρα που κατελήφθη η Καμπούλ. Μεγάλο μέρος της αφγανικής κυβέρνησης χρηματοδοτούταν, μέχρι πρόσφατα, από τις χώρες της Δύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι «7» θα δεσμευτούν για κοινή γραμμή στην πιθανή αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αλλά και σε πιθανές κυρώσεις εναντίον τους.
Το ζήτημα της αναγνώρισης έχει διαψευστεί αρμοδίως από πολλές πλευρές. Ωστόσο, η επαναφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη δημόσια σφαίρα αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας για την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο συγκρότησης περιφερειακών σχημάτων μακρία απότη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.