Μέτρα με ετεροχρονισμένη εφαρμογή, αμφίβολη ισχύ και άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα ισχύσουν μετά την αποχώρηση του μεγάλου κύματος των τουριστών, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός πρόκειται για μια προσπάθεια να ενισχύσει την ώθηση στους εμβολιασμούς και ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση.
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό μόνο για τους εργαζομένους στην Υγεία, ενώ μεταθέτει χρονικά την εφαρμογή των μέτρων από την έναρξη των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Έτσι, παρά τις σκέψεις και τις διαρροές για ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, εν τέλει η κυβέρνηση κινήθηκε στο low end θέλοντας να αποφύγει δικαστικές προκλήσεις και να βρεθεί σε αντίφαση με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα τελικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι πολύ ηπιότερα από τις δηλώσεις υπουργών, γιατρών και εν γένει κυβερνητικών αξιωματούχων. Έτσι, υπονομεύεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης και κατ επέκταση η προοπτική αποτελεσματικότητας των μέτρων.
Auditor’s note
Τα μέτρα θα ισχύουν, όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, και για τα ταξίδια εντός της χώρας. Ωστόσο, τα μέτρα δεν τηρήθηκαν ούτε κατά την θερινή περίοδο. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν διαφοροποίησε το πλαίσιο ελέγχου για τα πλοία, όπου διαπιστώθηκε πλήρης απουσία ελέγχων.
Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε το Crisis Monitor, αλλάζει προσέγγιση απέναντι στο ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα. Σε αυτό το πλαίσιο κατέβασε τους τόνους και αποφεύγει την ευθεία αντιπαράθεση, καθώς κρίθηκε ότι η τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και της ενεργοποίησης αντανακλαστικών φόβου δεν λειτούργησε και σε πολλές περιπτώσεις παρήγαγε αντίθετα αποτελέσματα.
Επίσης, ζήτημα εγείρεται γενικότερα με τη διαμόρφωση ικανού μηχανισμού εποπτείας και τήρησης των μέτρων, καθώς δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο. Όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση μετακυλά την ευθύνη ελέγχου τήρησης για όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τους Υγειονομικούς, στους εργοδότες και τους ίδιους τους πολίτες. Κατ επέκταση, με την αγορά να στροβιλίζεται η βούληση εφαρμογής των μέτρων “αποκεντρώνεται”.
Σύνοψη
Όπως προκύπτει τα μέτρα που ισχύουν, σύμφωνα με τα οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους παρατείνονται και εμπλουτίζονται. Παρ΄ όλα αυτά η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών υφίσταται μόνο για τον τομέα Υγείας, όπου μπορεί να υποστηριχθεί νομικά και με το τεκμήριο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, το οποία έχει ήδη αναγνωριστεί.
Η λογική των μέτρων που λαμβάνονται εδράζονται στην παροχή αντικινήτρων για τους μη εμβολιασμένους και κινήτρων για τον εμβολιασμό. Ωστόσο, το κενό στην ενημέρωση για εμβόλια παραμένει και νέες πρωτοβουλίες δεν εξαγγέλθηκαν.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού. Παράλληλα, γίνεται δύσκολη η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.
Τέλος, επανέρχονται οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης. Δίνεται δικαίωμα στον εργοδότη να γνωρίζει αν ο υπάλληλος έχει εμβολιαστεί.
Δηλώσεις Κικίλια
Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τόνισε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», φράση που επανέλαβε δύο φορές.
«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.
Μέτρα Δημόσιας Υγείας για τους ανεμβολίαστους
Τα μέτρα από το φθινόπωρο θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας.
- Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.
- Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα – Στα 10 ευρώ το κόστος
- Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
- Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν
- Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι
- Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση
Κλειστοί χώροι και χώροι άθλησης
- Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.
Οι ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app. - Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως έξι μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
- Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως έξι μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.