Μια..κόλαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ερχόμενη εβδομάδα για την παγκόσμια οικονομία, με τη Fed να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Βασική είδηση θα αποτελέσει η ομιλία του πρόεδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή στο Jackson Hole, με τους traders να αναζητούν εναγωνίως λεπτομέρειες σχετικά με το πολυσυζητημένο tapering.
Κεντρικός άξονας για την οικονομική εβδομάδα απότελεί η όλο και εντεινόμενη συζήτηση για το tapering, ήτοι τη μείωση του ρυθμού της αγοράς ομολόγων από τη Fed.
Οι πιέσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Ιουλίου, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Fed, με βασικό μοχλό πίεσης το επιχείρημα ότι η οικονομική ανάκαμψη προχωρά γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Παράδειγμα αποτελεί η τέταρτη σερί εβδομάδα μείωσης που σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς και εντείνοντας τις πιέσεις στη Fed για την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής.
Όπως και να ‘χει, οι traders βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση παγκοσμίως. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και το πρόσφατο sell-off στο πετρέλαιο, λόγω των φόβων για την παγκόσμια ανάκαμψη και της αύξησης των πιθανοτήτων επίσπευσης του tapering από τη Fed.
Με τον τρόπο αυτόν, καταδεικνύεται η έντονη πίεση που ασκείται προς τη Fed, πίεση που κινείται στα όρια του εκβιασμού, για τη λήψη αποφάσεων και ποδηγέτησης της Fed. Η Morgan Stanley, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άσκησης πίεσης, επιδιώκοντας ξεκάθαρα την επίσπευση της διαδικασίας tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Τέλος, οι αναλυτές αναμένουν να δούν εάν το στενό «μαρκάρισμα» στη Fed, θα έχει αντίστοιχα αποτελέσματα και στην ΕΚΤ, από τους ευρωπαίους τραπεζίτες. Πάντως, τόσο ο Τζερόμ Πάουελ όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν σκιαγραφήσει έναν ιδιαίτερα μακρύ διάδρομο για την αλλαγή πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι θα παρασχεθεί επαρκής χρόνος στην αγορά για να προσαρμοστεί.
Briefing
Γενικότερα, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, σημαντικές ανακοινώσεις για την παγκόσμια οικονομία αποτελούν τα εξής: τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική, οι ενημερώσεις των στοιχείων του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο σε ΗΠΑ, Μεξικό και Γερμανία, καθώς και τα στοιχεία του δείκτη PMI της Markit PMI για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Συν τοις άλλοις, οι traders αναμένουν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, καθώς και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, το καταναλωτικό κλίμα της Ευρωζώνης και τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας.
Αμερική
Θα είναι μια σχετικά γεμάτη εβδομάδα όσον αφορά και τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Η δεύτερη εκτίμηση του αμερικανικού ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η οικονομική ανάκαμψη παρέμεινε ισχυρή κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, υποστηριζόμενη από σταθερές αυξήσεις στην κατανάλωση και τις επενδύσεις των πολιτών, εκτός ακινήτων. Επιπλέον, ο δείκτης PMI της Markit πιθανώς να δείξει ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ επεκτάθηκε με ισχυρούς ρυθμούς τον Αύγουστο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Άλλες αξιοσημείωτες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν: τα έσοδα και δαπάνες των καταναλωτών, τον δείκτη τιμών PCE, τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ισοζυγίου εμπορευμάτων και των αποθεμάτων χονδρικής καθώς και την τελική ανάγνωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Μίσιγκαν.
Όσον αφορά γενικά την Αμερικανική ήπειρο, σημαντικά στοιχεία που θα απασχολήσουν τους traders είναι και τα εβδομαδιαία κέρδη του Καναδά, αλλά και η προκαταρκτική ανάγνωση των πωλήσεων χονδρικής, η τελική εκτίμηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του Μεξικού. Τέλος, στη Βραζίλια, ρόλο θα παίξουν το εμπορικό ισοζύγιο και το ποσοστό ανεργίας.
Ευρώπη
Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει την Πέμπτη τα πρακτικά της συνεδρίασής της για τη νομισματική πολιτική, με τους traders να ελπίζουν ότι θα δοθεί κάποια σαφήνεια ως προς τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει -και παραμείνει- στο στόχο του 2%, κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να συμβεί, τουλάχιστον μέχρι το 2023!
Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, οι PMI της Markit για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υποδείξουν έναν ακόμη μήνα ισχυρής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αντιθέτως, το καταναλωτικό κλίμα της Ευρωζώνης φαίνεται να αποδυναμώνεται κατά την ίδια περίοδο, απομακρυνόμενο έτι περισσότερο από το υψηλό ρεκόρ του Ιουνίου.
Άλλα βασικά δεδομένα περιλαμβάνουν: ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και καταναλωτικό-επιχειρηματικό κλίμα Γερμανίας, παραγγελίες εργοστασίων και διανομές του Ηνωμένου Βασιλείου, επιχειρηματικά στοιχεία Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας.
Ασία
Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, από την Κίνα αναμένεται η δημοσίευση των ενημερωμένων στοιχείων για τα βιομηχανικά κέρδη της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου, ενώ οι traders στην Ιαπωνία θα στρέψουν την προσοχή τους στους δείκτες PMI της Jibun Bank και τον πληθωρισμό του Τόκιο. Στην Αυστραλία, η κατασκευαστική της παραγωγή για το δεύτερο τρίμηνο και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, μαζί με τον PMI Αυγούστου, θα παρακολουθηθούν εξίσου άμεσα.
Άλλα βασικά στοιχεία για την περιοχή περιλαμβάνουν: τα επιτόκια της Νότιας Κορέας, το καταναλωτικό-επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και το εξωτερικό εμπόριο Ταϊλάνδης, Μαλαισίας και Νέας Ζηλανδίας, τη βιομηχανική παραγωγή της Ταϊβάν και τον πληθωρισμό της Σιγκαπούρης.