Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Τα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών, συνεργατών και δημοσιογράφων καθυστερούν και οι πτήσεις αναβάλλονται. Παρά την προσπάθεια μεταφοράς ευάλωτων με ελικόπτερα, τα πρόσωπα που έχουν προεγκριθεί για μεταφορά αδυνατούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην περίμετρο του αεροδρομίου της Καμπούλ, ζητώντας να μπουν στις πτήσεις σωτηρίας.
Οι αμερικανικές δυνάμεις που παρέχουν προστασία στο αεροδρόμιο αναγκάστηκαν την Παρασκευή να πυροβολήσουν στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος που συνέρρεε από διάφορες κατευθύνσεις προς το αεροδρόμιο και με διάθεση να σπάσουν τον κλοιό και να μπουν σε πτήσεις. Τα πυρά πέτυχαν τον σκοπό τους προσωρινά, όμως.
Στο μεταξύ οι πίεση και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Ταυτόχρονα Γερμανία και Ελβετία ακύρωσαν προγραμματισμένες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών και τσάρτερ προς γειτονικές χώρες, καθώς δεν συμπληρώνονται οι απαιτούμενοι επιβάτες.
Η Ελβετία ανέβαλε μια πτήση τσάρτερ για το Ουζμπεκιστάν, με την οποία επρόκειτο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το γειτονικό Αφγανιστάν, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που επικαλέστηκε την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η Γερμανία ακύρωσε επίσης πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες προκειμένου να μεταφέρουν τους πολίτες τους και ντόπιους εργαζόμενους εκτός του Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο.
Τα προβλήματα στην απομάκρυνση πολιτών επαναφέρουν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος εκκένωσης του Αφγανιστάν από συμμαχικές δυνάμεις. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία έθεσαν θέμα παράτασης της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά τις 31 Αυγούστου, που έχει συμφωνηθεί στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO. Ωστόσο, η απάντηση των ΗΠΑ δεν ήταν θετική.
Επεισόδια
«Η κατάσταση ασφαλείας περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπροστά από το αεροδρόμιο και ορισμένες φορές οι βίαιες συμπλοκές εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών (FDFA), σε μια ανακοίνωση.
Χθες, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι οργάνωσε μια πτήση τσάρτερ προς το Ουζμπεκιστάν προκειμένου να παράσχει στήριξη στην επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν.
«Μονάχα ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί αυτή τη στιγμή να πετάξει από την Καμπούλ προς την Τασκένδη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάγκη για εκκενώσεις από την Τασκένδη, το FDFA ανέβαλε την πτήση τσάρτερ στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Επικοινωνιακή διαχείριση
Επεισόδια δεν σημειώνονται όμως μόνο έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά σε πολλές περιοχές. Αλλού από πολίτες που διαμαρτύρονται για το νέο καθεστώς και αλλού από αποσπασματικές επιθέσεις Ταλιμπάν κατά πολιτών και ιδίως έναντι δημοσίων υπαλλήλων.
Οι Ταλιμπάν επιχειρούν να ανακτήσουν τον επικοινωνιακό έλεγχο μέσω δικών τους media, ενώ παράλληλα συγκότησαν ειδική επιτροπή που θα επιχειρήσει να ανοίξει διάλογο με Facebook και Twitter, δεδομένου ότι αμφότερες οι πλατφόρμες έχουν αποκλείσει τους λογαριασμούς του κινήματος των Ταλιμπάν.
Βέβαια, πολλοί λογαριασμοί που είτε συνδέονται άμεσα, είτε έμμεσα με το καθεστώς εκπέμπουν τα βασικά τους μηνύματα και παραλλαγές τους, σε ένα διόλου αμελητέο ακροατήριο. Αυτούς τους λογαριασμούς τα social media δεν τους έχουν μπλοκάρει, τουλάχιστον για την ώρα.
Να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση επιχειρεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στα τάρταρα. Με διαρκείς ανακοινώσεις, διαγγέλματα και φωτογραφίες ο Μπάιντεν επιχειρεί να προβάλλει εικόνα αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης και διάσωσης ανθρώπων. Ωστόσο και οι δικές του προσπάθειες έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.