Δηλώσεις που καταδεικνύουν προσπάθεια των Ταλιμπάν να ελέγξουν τις δυνάμεις τους και αποκαλύπτουν εσωτερικές τριβές στο υπό ίδρυση νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι νέες διαβεβαιώσεις ότι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνηθούν καταγγελίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους.
Αξιωματούχους του Ισλαμικού κινήματος σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη Δύση και να χαλιναγωγήσει την εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό, δήλωσε στο Reuters, επίσης, ότι οι Ταλιπάν προγραμματίζουν εντός των επόμενων εβδομάδων να έχουν ετοιμάσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.
Ενώ ακόμα δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του συνόλου του Αφγανιστάν χωρίς αιματηρές μάχες, οι καταγγελίες από Αφγανούς πολίτες και ΜΚΟ για περιστατικά αντεκδίκησης και διώξεων πληθαίνουν. Οι ταλιμπάν, όμως, είχαν δηλώσει -αναλαμβάνοντας την εξουσία αφού δραπέτευσε η δυτικόφιλη κυβέρνηση- ότι δεν θα κινηθούν εκδικητικά και ότι η φυσιογνωμία του κινήματος έχει αλλάξει.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ΗΠΑ και Γερμανία χρησιμοποιούν ελικόπτερα, εντός της Καπούλ, ώστε να μεταφέρουν πολίτες από τα κρησφήγετα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο με ασφάλεια. Η Γερμανία, μάλιστα, προέβαλε στα social media την άφιξη δύο μεταγωγικών ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν σήμερα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κατευνασμός και χαλινάρι
Σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν τους δικούς τους και να διατηρήσουν ανοιχτούς και λειτουργικούς διαύλους επικοιωνίας με τη διεθνή κοιινότητα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι:
«Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών»
Ο ίδιος, συμπλήρωσε ότι
«Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους»
Οι Ταλιμπάν… νιώθουν.
«Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί»
σημείωσε.
Οι υποσχέσεις και το αιματηρό παρελθόν
Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο, κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001, προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.
Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική των Ταλιμπάν σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο κυβερνητικό πλαίσιο εντός των επόμενων εβδομάδων»
ανέφερε..
Τα έκανε μπάχαλο η Δύση στην εκκένωση
Οι Ταλιμπάν δεν ευθύνονται για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να διαφύγουν από τη χώρα, δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν.
«Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης»
υπογράμμισε.
Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο έχουν καλέσει αυτούς που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.
Οι πτήσεις των ΗΠΑ για την απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ διακόπηκαν για περισσότερες από έξι ώρες χθες, Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν χώρες που προτίθενται να δεχθούν ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν. Αυτές επαναλήφθηκαν αργότερα μέσα στην μέρα.
Καθώς οι δυτικές χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των απομακρύνσεων εν μέσω του χάους και των πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επικρίνεται για τον σχεδιασμό της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος.
Σε άλλο κόσμο ο Μπάιντεν
Προσπάθεια να περισώσει τη συνοχή του NATO και την αξιοπιστία των ΗΠΑ καταβάλλει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίστηκε την παρασκευή, μετά θυελλώδη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO, δηλώνοντας ότι:
«Δεν έχω δει να αμφισβητείται η αξιοπιστία μας από τους συμμάχους μας»
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι όλοι οι Αμερικανοί που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, θα απομακρυνθούν και πρόσθεσε ότι περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός της χώρας από τον Ιούλιο.
Σημείωσε, δε, ότι χιλιάδες ακόμη φεύγουν καθημερινά, με πτήσεις υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.
Σε πανικό ο Στόλτενμπεργκ
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με πρόδηλη νευρικότητα και σε απολογητικό ύφος, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «πολύ τραγική και δύσκολη». Σημείωσε επίσης, ότι πολλά κράτη μέλη πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.
Ο Μπάιντεν δεν έχει υποχωρήσει όσον αφορά την προθεσμία αυτή, παρά τα αιτήματα – διεθνώς και εντός των ΗΠΑ από άλλους Δημοκρατικούς όπως και από αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικανούς – να παραμείνουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Αμερικανοί.