Αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί στην Ελλάδα η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία.
Η Ελλάδα πήρε, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών το Air Policing της γειτονικής χώρας, την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων και τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας πληροφοριών. Ωστόσο, η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να κυρώσει τα Μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και οι διαρκείς προσβολές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Ζόραν Ζάεφ και τον θεσμό που εκπροσωπεί, έχουν υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις.
Auditor’s note
Η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έχει δείξει τη δυσαρέσκειά της πολυεπίπεδα και κλιμακούμενα. Η νέα συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι για την Αθήνα, όπως ήταν και οι προκλήσεις με σε επίπεδων αθλητικών διοργανώσεων.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ επανάληψη επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργεί στις διμερείς σχέσεις και τον αντίκτυπο στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια η στάση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αρνητικά επιδρά στην εικόνα και την επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή και στο πλαίσιο του NATO οι παλινδρομήσεις στο πλαίσιο της εμβολιαστικής διπλωματίας και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη φιλοξενεία Αφγανών προσφύγων.
Η συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας – Τουρκίας
Διμερή πενταετή Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται το NATO και την δυσπραγία της Αθήνας στην προώθηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Άγκυρα και Σκόπια συμφώνησαν σε μια βήμα, βήμα αμυντική προσέγγιση, η οποία δεν περιλαμβάνει συνεκπαίδευση και διαλειτουργικότητα -αυτή εξασφαλίζεται στο πλαίσιο του NATO-, αλλά στη χρηματοδότηση και προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού.
Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των υποργών Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού στην Κωνστνατινούπολη.
Οι υπουργοί ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υπέγραψαν χθες πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη της υπουργού ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη.
Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους»
δήλωσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.
Ο υπουργός ‘Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ανέφερε ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.