Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα έχεις στις 19:30 το απόγευμα της Παρασκευής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την ενεργή διαχείριση της σοβούσας κρίσης του προσφυγικού εξαιτίας της άτακτης κατάρρευσης του Αφγανιστάν.
Να βγει από το αδιέξοδο της απραξίας και της νωχελικότητας ενεργοποιώντας γραμμές επικοινωνίας και οικδομώντας προφίλ ενεργητικής διαχείρισης της επικείμενης κρίσης προσφυγικού επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να έχει επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, όπως γράφει σήμερα και η «Κ», τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τη δυναμική αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας που δημιουργεί η νέα κρίση, που οφείλεται στην άτσαλη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η Τουρκία, που εκτός των άλλων, έχει αναλάβει τη διοίκηση των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και συζητά την ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου, διατηρεί πρεσβεία στη χώρα και αναμένεται να παίξει -πάλι- ρόλο αναχώματος για την ΕΕ.Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρήσει να εστιάσει την ατζέντα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τον παρακάμψει, καθώς τέτοια θέματα συζητά η Τουρκία απευθείας με την ΕΕ, όπως συνέβη και το 2019, σε format μάλιστσα που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.
Κατ επέκταση, το μόνο που θα μπορούσε δυνητικά να συζητηθεί είναι η παροχή υλικοτεχνικής συνδρομής, καθώς τον όρο βοήθεια δεν αποδέχεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην προετοιμασία των camp. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής και αμερικανικής γραμμής, καθώς η Τουρκία θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει τους Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφος γειτονικών χωρών, όπως η Αρμενία, η Γεωργία και ενδεχομένως η Συρία.
Η στρατηγική του Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να στείλει τριπλό μήνυμα σε Καμπούλ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, σε ακόμη μία προσπάθεια να καταδείξει ότι η Αγκυρα θέλει και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο υπολογίσιμης περιφερειακής δύναμης – τώρα με αφορμή την κρίση στο Αφγανιστάν: Αρχικώς τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στο καθεστώς των Ταλιμπάν, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει εκ νέου τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα τη Δύση πως με στρατιωτική παρουσία έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Την ίδια στιγμή, μέσω ανακοίνωσης λήψης ειδικών μέτρων στα νοτιοανατολικά σύνορά της, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή τείχους, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να καταδείξει πως λαμβάνει μέτρα αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δείξει επιδείξη ισχυρή πολιτική βούληση για τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να εξωθήσει τους πρόσφυγες σε συριακό έδαφος, όπου θα επιχειρήσει να λάβει έγκριση για τη δημιουργία νέας ζώνης ασφαλείας με camp…
Δίαυλος με Ταλιμπάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, παράλληλα, μνημόνευσε και την υπόθεση της εμπλοκής στη Λιβύη: «H στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, σε διεθνές επίπεδο θα ενισχύσει και θα διευκολύνει το έργο της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Το θέμα είναι να έρθουμε σε μια κοινή θέση με τις αρμόδιες αρχές του Αφγανιστάν. Μπορούμε να συζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό με μια διμερή συμφωνία παρόμοια με αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη», είπε.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν ανέφερε:
«Σε όλο το μήκος των συνόρων μας με το Ιράν θα χτιστεί τείχος, για να μην υπάρχουν παράνομες είσοδοι. Το τείχος έχει ύψος τριών μέτρων και πάνω από αυτό υπάρχει ένα μέτρο με συρματοπλέγματα. Πρέπει να πω ότι υπάρχουν και στα 109 χιλιόμετρα θερμικές κάμερες και συστήματα φωτισμού».