Ελειπτικές είναι οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για την μισής ώρας επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το non paper που δημοσιεύεται εγείρει ποικίλα ερωτηματικά όχι μόνο για την ατζέντα, αλλά και την ίδια την επικοινωνία των ηγετών.
Η επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη για τις 19:30, ενώ τα πρώτα κείμενα με “πληροφορίες” δημοσιεύθηκαν στις 20:31. Όπερ σημαίνει ότι το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάστηκε μισή ώρα για να διαρρεύσει δύο… προτάσεις.
Ειδικότερα, από το Μαξίμου εστάλη σε επιλεγμένους συντάκτες non paper, το οποίο περιλαμβάνει μόνο τρεις προτάσεις για την επικοινωνία των δύο ηγετών, καμία εκ των οποίων δεν αφορά τις απαντήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Οι φράσεις είναι:
- To τηλεφώνημα διήρκησε περίπου 30 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε θετικό κλίμα.
-
Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.
- Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι η επικοινωνία δεν ήταν παραγωγική και πως όσα ειπώθηκαν καλό θα ήταν να μην… διαρρεύσουν.
Το non paper που ακολουθεί δημοσιεύθηκε αυτούσιο και πανομοιότυπο στο Kathimerini.gr και στο naftemporiki.gr
Το non paper
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε μισή ώρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.
Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά και είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.