Νέο σκηνικό έντασης στήνεται στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά με επίκεντρο το Ιράν, καθώς Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία ανεβάζουν τους τόνους απένατι στην κυβέρνηση της Τεχεράνης και απειλούν εμμέσως πλην σαφώς με κατάρρευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά (JcPoA).
Ειδικότερα, σε κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, εξ ονόματος των χωρών τους, διαπιστώνουν μεγάλες και ουσιαστικές παραβιάσεις της JcPoA, διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες και καλούν την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σταματήσει κάθε ενέργεια και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.
“Το Ιράν πρέπει να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση δραστηριότητες που παραβιάζουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/(JCPoA)”, τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος”,
τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών, η οποία εκδόθηκε στη Γερμανία.
“Καλούμε το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη το συντομότερο δυνατό με σκοπό αυτές να οδηγηθούν σε ένα γρήγορο, πετυχημένο αποτέλεσμα. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος κανενός”,
προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ειδικότερα, η κοινή διακήρυξη που βασίζεται στα συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), το Ιράν έχει καταφέρει να εμπλουτίσει σε επίπεδο άνω του 20% το ουράνιο και παράλληλα έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγική του ικανότητα. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη των τριών χωρών, συνάδουν με τη δημιουργία υπόβαθρου για την απόκτηση πυρηνικού όπλου. Αν σε αυτά προστεθεί ο περιορισμός πρόσβασης των ελεγκτών της IAEA στις εγκαταστάσεις, τότε διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά ανησυχητικό πλαίσιο.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η ΙΑΕΑ, ανέφερε σε έκθεσή της την Τρίτη, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters, ότι το Ιράν έχει επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου του.
Auditor’s note
Η κοινή διακήρυξη αν και σε υψηλούς τόνους, εν τούτοις δεν απειλεί ευθέως. Ωστόσο, αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση και επικυρώνει την αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.Η απουσία της Ρωσίας και της Κίνας, που συμμετέχουν επίσης στην JcPoA αποτελεί πρωτίστως ένδειξη ασυμφωνίας αλλά και προσπάθεια να εκφραστεί μια πιο ξεκάθαρη ευρωπαϊκή φωνή. Επίσης, Ρωσόα και Κίνα, σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι επιδιώκουν τη δημιουργία μετώπων με τις ΗΠΑ…
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η γεωπολιτική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή είναι έντονη. Οι πιέσεις που ασκούνται στο Ιράν είναι πολύπλευρες, καθώς επιχειρείται η κατάρρευση της κυβέρνηση που λογοδοτεί στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ο περιορισμός της επιρροής του στη Συρία και το Ιράκ. Κατ επέκταση, η Τεχεράνη αναζητά τρόπου διεύρυνσης του γεωπολιτικού της αποτυπώματος και αντίκτρουσης των πρωτουβουλιών που εκδηλώνονται στη σφαίρα επιρροής του Ιράν.