Πολυεπίπεδη κινητικότητα αναπτύσσουν οι χώρες της Δύσης και ιδιαίτερα τα μέλη του NATO στο Αφγανιστάν, καθώς διασφαλίζουν σε πολιτικό επίπεδο ανοιχτούς διαδρόμους και σε επιχειρησιακό προγραμματίζουν πτήσεις και διαμορφώνουν διαδικασίες για την άμεση απομάκρυνση Αφγανών συνεργατών, ακτιβιστών και γυναικόπαιδων.
Η κακοσχεδιασμένη απομάκρυνση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και η άτακτη κατάρρευση της χώρας μετά την οικειοθελή αποχώρηση της κυβέρνησης από την Καμπούλ, ανήγαγαν τους Ταλιμπάν σε απόλυτους κυρίαρχους και προκάλεσαν πανικό σε κατοίκους και διπλωματικές αποστολές. Ταυτόχρονα, δημιουργείται δυναμική νέας προσφυγικής κρίσης, την οποία η ΕΕ θα προσπαθήσει να ανακόψει, χωρίς ωστόσο να έχει επιδείξει ικανά αντανακλαστικά, μέχρι τώρα.
Οι Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους με τη Δύση και να βρεθούν σε θέση για να διεκδικήσουν ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, προέβαλλαν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησσαν. Δήλωσαν ότι θέλουν ειρήνη, δεν θα εκδικηθούν εναντίον των παλιών εχθρών και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο πάντα του ισλαμικού νόμου (Σαρία). Αλλά χιλιάδες Αφγανοί, πολλοί από τους οποίους βοήθησαν ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το κίνημα των Ταλιμπάν έχει εξελιχθεί ότι δεν θα κάνει εκκαθαρίσεις, ενώ θα επιτρέψει αυξημένα δικαιώματα σε εργασία και εκπαίδευση των γυναικών, οι μαρτυρίες από το έδαφος δείχνουν στην κατεύθυνση της βίας και τρομοκρατίας.
Στη σκιά του πανικού, του κλίματος ανασφάλειας και της παντελούς απουσίας διεθνούς συντονισμού, διπλωμάτες, ακτιβιστές και κυρίως Αφγανοί πολίτες βιώνουν ένα άνευ προηγουμένου άγχος επιβίωσης, το οποίο οδήγησε στις σκηνές με τους ανθρώπους να στιβάζονται μέσα σε αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 και άλλους να πέφτουν όντας κρεμασμένοι από τους τροχούς κατά τη διάρκεια της απογείωσης.
Πρόσθεση να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάτασης των προσφύγων από το Αφγανιστάν εκδήλωσαν Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στρατηγική τους συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ανοιχτός αεροδιάδρομος
Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν με στρατιωτικές πτήσεις, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας στο Reuters την Τετάρτη, καθώς οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.
«Συνεχίζουμε με πολύ γρήγορη δυναμική, η διαδικασία δεν είχε κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα και καταφέραμε να απομακρύνουμε λίγο περισσότερο από 2.200 διπλωματικό προσωπικό, ξένο προσωπικό ασφαλείας και Αφγανούς που εργάζονταν για πρεσβείες», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Μαζικές απομακρύνσεις από τη Γαλλία
Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που είχαν καταφύγει στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Καμπούλ βρίσκονται πλέον σε ασφαλές μέρος μετά την απομάκρυνση στη διάρκεια της νύκτας από τον γαλλικό στρατό 216 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 184 Αφγανοί, οι οποίοι αναμένονται στο Παρίσι εντός της ημέρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του αυτή τη δεύτερη αποστολή ενός A400M στην Καμπούλ.
Στους Αφγανούς «της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ανάγκη προστασίας», προστίθενται 25 Γάλλοι, δηλαδή «ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων γαλλικής, όπως και αφγανικής υπηκοότητας, που είχαν καταφύγει μέσα στο κτίριο της πρεσβείας της Γαλλίας στην Καμπούλ», διευκρίνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, ένα αεροπλάνο μεταφοράς στρατευμάτων «Α330 Phenix απογειώθηκε επίσης τη νύκτα από τη μητρόπολη για να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Αναμένεται εντός της ημέρας στο Παρίσι με τους επαναπατριζόμενους, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Την Τρίτη, η Γαλλία είχε ήδη απομακρύνει από την Καμπούλ 41 Γάλλους και ξένους υπηκόους, χάρη σε μια αερογέφυρα που δημιούργησε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν την Κυριακή.
Στρατιώτες αναπύσσει η Γερμανία
Το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa, που μεταφέρει ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Φρανκφούρτη με περίπου 130 επιβάτες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.
Το Airbus A340 παρέλαβε επιβάτες, τους οποίους η γερμανική Πολεμική Αεροπορία είχε μεταφέρει από την Καμπούλ στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.
Η Γερμανία, η οποία διατηρούσε στο Αφγανιστάν το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα έπειτα από εκείνο των ΗΠΑ, θέλει να απομακρύνει χιλιάδες πολίτες με διπλή, γερμανική και αφγανική, υπηκοότητα, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ανθρώπους που είχαν εργαστεί για τις ξένες δυνάμεις.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενέκρινε την ανάπτυξη έως 600 στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ανθρώπων από τη χώρα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Η σχετική εντολή θα πρέπει να εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς
Το Ηνωμένο Βασίλειο απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου αφιερωμένης στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.
«Μέχρι τώρα, καταφέραμε να επιστρέψουν με ασφάλεια 306 βρετανοί υπήκοοι και 2.052 Αφγανοί», ανακοίνωσε ο Τζόνσον προσθέτοντας ότι «έχει γίνει η επεξεργασία άλλων 2.000 αιτημάτων αφγανών υπηκόων και πολλά άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας». Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι θα υποδεχθεί «μακροπρόθεσμα» 20.000 αφγανούς πρόσφυγες, από τους οποίους 5.000 την πρώτη χρονιά.