Μπορεί οι χαοτικές σκηνές συνοδεύουν την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της πρωτεύοσας Καμπούλ να κάνουν τον γύρο του κόσμου, η κατάτσαση στη χώρα όμως δεν επιδεινώθηκε εν μία νυκτί. Όλα τα στοιχείου δείχνουν πως από το 2011 η ασφάλεια και η οικονομία στο Αφγανιστάν αποσαρθρώνονται σταθερά, ενίοτε και ραγδαία.
Καθώς οι ξένες κυβερνήσεις συνέχιζαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους, πολλοί Εκατοτάνδες χιλιάδες Αφγανοί συρρέουν σε αεροδρόμια και βάσεις ξένων αποστολών επιδιώκοντας να επιβιβαστούν σε πτήσεις που φεύγουν. Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της Καμπούλ δήλωσε ότι περιμένει πλέον τη θανάτωσή της.
Οι Ταλιμπάν, βέβαια, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έδωσαν την αίσθηση μετεξέλιξης του κινήματος. Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει τα όσα ακούστηκαν.
Το NATO είχε χάσει τον έλεγχο
Μια ματιά στους δείκτες τρομοκρατίας και βίας δείχνει ότι μια επιδείνωση της κατάστασης συνέβη ήδη κατά τη διάρκεια των αποστολών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα. Τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης, το οποίο δημοσιεύει αρκετές εκθέσεις σχετικά με το θέμα, δείχνουν ότι τα τρομοκρατικά περιστατικά και οι θάνατοι στη χώρα τετραπλασιάστηκαν από το 2011.
Το 2019, το 41 % του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων από τρομοκρατία συνέβησαν στο Αφγανιστάν, με την εξέγερση των Ταλιμπάν να αποτελεί τη βασική αιτία.
Η χώρα χαρακτηρίστηκε ως ο τόπος που επλήγη περισσότερο από την τρομοκρατία στις εκδόσεις του IEP για το 2020 και το 2019 του World Terrorism Index. Πρόκειται για σαφή επιδείνωση, δεδομένου ότι βρισκόταν στην 3η θέση το 2010 και στην 16η θέση το 2002, λίγο μετά την εισβολή των ΗΠΑ.
Η όλο και πιο εύθραυστη κατάσταση επηρέασε την οικονομία της χώρας. Αυτό μεταφράστηκε σε οικονομική ύφεση, με το 50% του ΑΕΠ να εξανεμίζεται.
Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Αφγανών ανέφεραν το 2019 ότι αισθάνονταν λιγότερο ασφαλείς από ό, τι πριν από πέντε χρόνια.