Βήματα στην κατεύθυνση ενίσχυσης αποτροπής εισόδου μεταναστών κάνει η Τουρκία, καθώς η αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν δημιουργεί νέες και πιθανώς ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων. Έτσι, ενώ η ΕΕ βρίσκεται σε σύγχυση αδυνατώντας να εκφέρει συνεκτικό και ρεαλιστικό λόγο, η Άγκυρα αντιδρά δημιουργώντας νέο τοίχος.
Η Άγκυρα, κινείται στρατηγικά επιδιώκοντας αναθέσεις που ενισχύουν τον γεωστρατγηικο της ρόλο και ενισχύουν του γεωπολιτικό αποτύπωμα της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση των νατοϊκών στρατευμάτων κατά την επιχείρηση αποχώρησης, υπολογίζοντας την εύνοια των Ταλιμπάν, λόγω θρησκείας και σχέσεων με το Πακιστάν. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτό δεν κατάφερε να το πετύχει. Εν τέλει αν και είχε δηλώσει έτοιμη να αναλάβει και την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, τώρα αναζητά τρόπο να απεγκλωβιστεί.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα, από τη μια στέλνει αεροσκάφη για να διαφύγουν Αφγανοί και μη πολίτες και παράλληλα χτίζει τείχος για να μην εισέλθουν άτακτα άλλοι πρόσφυγες. Η Τουρκία βιώνει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις, επιδιώκει όμως μέσω της διεύρυνσης του ρόλου της να ενισχύσει την προοπτική αντισταθμιστικών ωφελημάτων και ενίσχυσης του ειδικού της βάρους.
Η Άγκυρα επιχειρεί να εμπεδώσει και να εδραιώσει ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν της αναγνωρίζεται από τη Δύαη.
Auditor’s note
Για την ώρα η Άγκυρα φαίνεται ότι θα περιοριστεί στην επικαιροποίηση της Κοινής Διακήρυξης με την ΕΕ για το προσφυγικό και την αύξηση της χρηματοδότησης. Στο τραπέζι παραμένει η βίζα και ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Τα αντικεόμενα αυτά αν και ανεξάρτητα Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να τα εντάξουν στο ευρύτερο πλαίσιο συμμόρφωσης της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο και αποδοχής του δικαίου της Θάλασσας ως βάση επίλυσης των διμερών και περιφεριακών διαφορών.