Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μέσα σε πλήρες χάος διαφυγής των Αφγανών πολιτών, έπειτα από την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Βρετανία εμμένουν στην απόφαση αποχώρησης όλων των στρατευμάτων, έχοντας όμως ως πολυτέλεια τη μη πίεση τους από τις προσφυγικές ροές.
Αλλαγή «πλεύσης» για τη διαφυγή Αφγανών και ξένων πολιτών διοργανώνουν οι διεθνείς παίκτες, θέτοντας περιορισμούς και αλλάζοντας σημείο απογειώσεων αεροσκαφών για την αποφυγή λεηλασιών και συγκρούσεων.
Την ίδια ώρα, οι δύο μεγάλοι παίκτες στην περιοχή όπου και είχαν την πλειοψηφία των στρατευμάτων, ήτοι ΗΠΑ και Βρετανία, αρνούνται κατηγορηματικά να συγκρουστούν με τους αντάρτες, έχοντας ουσιαστικά ως μόνη εντολή την εκκένωση των πληθυσμών.
Ωστόσο, αυτοί που θα επωμιστούν το βάρος των προσφυγικών ροών δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ, όυτε η ΜΒ, αλλά η Τουρκία και η ΕΕ, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή αλλά και επί ποδών επικείμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Δήλωσε ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας:
«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο».
Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.
Παράλληλα και εμπορικά αεροσκάση θα αξιοποιηθούν από τα κράτη για την ομαλή απομάκρυνση των πολιτών. Για παράδειγμα, η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.
Μπαίντεν: Δεν κάνουμε πίσω
Η απόφασή του εν ενεργεία προέδρου να αποσυρθεί δεν αποτελεί έκπληξη. Από την εποχή ακόμη που ήταν αντιπρόεδρος επί θητείας Μπαράκ Ομπάμα, επέμενε ότι ο πόλεμος πρέπει να είναι όσο πιο περιορισμένος γίνεται στην αποστολή του.
Εντούτοις, η απότομη πλήρης απομάκρυνση των στρατευμάτων, ακολουθόντας την απόφαση Τραμπ, προκαλεί ποικίλλες αντιδράσεις. Φαίνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να κάνει πίσω σε μια απόφαση που έχει τη στήριξη αρκετών Αμερικανών πολιτών που θέλουν απλώς «να τελειώνουν με αυτό».
Ειδικά σε μια περίοδο όπου η δημοτικότητα του είναι σταθερή μεν, αλλά χαμηλή δε, η απόφαση του να δείξει πυγμή και να μην αλλάξει γνώμη, μπορεί να είναι και μια απόφαση δημοτικότητας του προέδρου ώστε οι πολίτες να μην θεωρούν πως οι απώλειες θα συνεχιστούν σε έναν πόλεμο έξω από τη γειτονιά τους.
Βρετανία: Δεν θα επιστρέψουμε
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Βρετανία, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Ουάλας.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Sky News, οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες!
«Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα. Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει».
Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε:
«Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά».
Ο βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει βρετανούς πολίτες αλλά και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία, χωρίς να αναφέρεται στους Αφγανούς πολίτες γενικά…
«Ο στόχος μας είναι … περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε.
Τέλος, ο Ουάλας ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του λέγοντας πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.