Η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν δεν επανήλθε με τη χθεσινή επανακατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Υπήρχε ανέκαθεν παρά την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αποτελώντας μάλιστα τη νο.1 χώρα τρομοκρατικών επιθέσεων, με ποικίλλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Η κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, από τους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Η ταχύτητα κατάληψης της πρωτεύουσας, βγάζοντας knock-out τις προβλέψεις των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσίων, δίνει την εντύπωση ότι οι εξεγερμένοι περίμεναν στη «γωνία» την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων για να δράσουν.
Στην πραγματικότητα όμως, η δράση των Ταλιμπάν δεν σταμάτησε με την κατάληψη των αστικών κέντρων από τη φιλοδυτική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις νατοϊκές δυνάμεις. Αντίθετα, ο φόβος επικρατούσε καθ΄ όλη τη διάρκεια των 20ετών στρατιωτικών αποστολών του ΝΑΤΟ στη χώρα, όπως φαίνεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας που δημοσιεύεται ετησίως από το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (IEP).
Τίθεται λοιπόν υπό μεγάλη αμφισβήτηση η εκτενέστατη παρουσία των ίδιων των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, από τη στιγμή που απέτυχε και να συγκρατήσει τους Ταλιμπάν, αλλά και να εκπαιδεύσει κατάλληλα τον αφγανικό στρατό. Το γεγονός επίσης ότι το Ιράκ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη έξαρση της τρομοκρατίας, καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των επεμβάσεων των ΗΠΑ σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το Αφγανιστάν ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας την ως τη λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο. Βρίσκεται στα αντίθετα άκρα και των δύο δεικτών εδώ και αρκετά χρόνια, με τη βαθμολογία του να μειώνεται μόνο από την έναρξή τους τη δεκαετία του 2000.
Το Αφγανιστάν ήταν επίσης η χώρα με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες εξαιτίας της τρομοκρατίας των ανταρτών, οι οποίες εκτιμήθηκαν στο 16,7 % του ΑΕΠ το 2019, έχοντας δηλαδή τεράστιες απώλειες σε σχέση με τη Συρία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με μόλις 3,4 %.
Μόνο για το 2019, έπειτα από 18 χρόνια ξένης στρατιωτικής παρουσίας, το Αφγανιστάν είχε 5.725 θανάτους από τρομοκρατικά χτυπήματα, πλησιάζοντας το μισό ποσοστό θανάτων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, το 78 % των Αφγανών ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο ασφαλείς από ό, τι πριν από πέντε χρόνια.
Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν εκτιμάται ότι έχουν περίπου 45.000 έως 60.000 μέλη (από τον Ιανουάριο του 2020). Κυριαρχούσαν στο Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001 προτού παρέμβουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ανατρέψουν το καθεστώς. Ωστόσο, η τρομοκρατική ομάδα αναδιοργανώθηκε στο γειτονικό Πακιστάν και έκτοτε προσπαθούσε συνεχώς να ανακτήσει τον έλεγχο στο Αφγανιστάν με στρατιωτικά μέσα, κάτι το οποίο και επέτυχε.