Μεγάλος ντόρος δημιουργείται γύρω από την περιβαλλοντική καταστροφή των bitcoin. Όμως, η ζημιά δεν προκαλείται από ένα νόμισμα, αλλά από αυτό που το τροφοδοτεί.
Το τελευταίο διάστημα, δημιουργείται μια μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Όχι, αυτή τη φορά οι αναλυτές δεν αντιπαρέρχονται για τον ανταγωνισμό κρυπτονομισμάτων με των παραδοσιακών νομισμάτων, ούτε για τις επιχειρήσεις που δέχονται τα πρώτα.
Αντίθετα, μιλάμε για ένα νέο πεδίο σύγκρουσης που αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις παραγωγής τους, και ειδικότερα του bitcoin ως το πιο χρησιμοποιημένο κρυπτονόμισμα.
Μέσα από ρέπορταζ του BBC σχετικά με την επαναλειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου στη Νέα Υόρκη για την εξαγωγή bitcoin, γίνεται αντιληπτό το εξής: Κυριαρχεί έντονη ανησυχία σχετικά με την επαναλειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, την ίδια ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα δόντια της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής δεδομένων Greenidge Generation αναφέρει πως το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου της Νέας Υόρκης, αξιοποιεί ένα υδριβικό μοντέλο για την παραγωγή των bitcoin, συμπληρώνοντας πως είναι κάτι το οποίο «πράττουν όλοι στην περιοχή».
Αυτή η φράση αναδύει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον σχετικά με τις προεκτάσεις του φαινομένου. Τι είναι αυτό που δημιούργησε και επέκτεινε την παραγωγή κρυπτονομισμάτων από ένα οικιακό υπολογιστή σε ολόκληρες βάσεις παραγωγής; Η ευρεία χρήση του διαδικτύου και η όλο και μεγαλύτερη ευρεία χρήση τους με συνέπεια τη χρήση περισσότερων πόρων για την παραγωγή του. Ωστόσο, μπορέι από μόνο του να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζήμιά. Σίγουρα συμβάλλει, αλλά υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από αυτό…
Η άλλη όψη
Παρατηρώντας το παρακάτω διάγραμμα με μια πρώτη ματιά, γίνεται αντιληπτό πως το bitcoin δεσμεύει τεράστια ποσοστά ενέργειας, καταναλώντας αντίστοιχη ενέργεια με της Ολλανδίας. Ωστόσο, το δάσος κρύβεται αλλού, ήτοι τα παγκόσμια κέντρα δεδομένων.
Τι είναι αυτά; Ουσιαστικά είναι τα μέρη όπου μέσα από τις υπερμεγεθείς ηλεκτρονικές βάσεις, διαθέτουν τους πόρους τους διαδικτύο για να ανεβάζουμε το οτιδήποτε, αποθηκεύοντας τα ταυτόχρνα. Ακόμη και η παρούσα ανάλυση δηλαδή καταναλώνει πόρους του διαδικτύου, άρα και ενέργεια!
Επομένως, ένα κρυπτονόμισμα μπορεί μεν να επιβαρύνει το περιβάλλον, όμως αποτελεί απλά το δέντρο, όχι το δάσος.
