Μακρύ δρόμο έχει να διανύσει η Ελλάδα ως προς την βιώσιμη ανάπτυξη καθότι έχει δεχθεί σημαντικές απώλειες, απομακρύνοντας την από την επίτευξη των 14 στόχων του ΟΗΕ.
Η Eurostat ανακοίνωσε τα αποτελέσμα της προόδου των κρατών της ΕΕ σχετικά με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και τους 14 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Τα στοιχεία υπολογίστηκαν με βάση τον μέσο όρο των βασικών οικονομικών και κοινωνικών δεικτών του κάθε μέλους, υπολογίζοντας την συνολική πρόοδο σε αντιδιαστολή με τις ποσοστιαίες μονάδες κάθε στόχου.
Δεν είναι όμως ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την Ελλάδα έχοντας τεράστιες απώλειες σε βασικούς στόχους όπως δικαιοσύνη, φτώχεια και επιχειρηματικότητα.
Ως γενικό σχόλιο, να τονισθεί ότι η πρόοδος μιας χώρας σε κάποιον από τους στόχους, δεν σημαίνει πως βρίσκεται και στο επιθυμητό επίπεδο των Ηνωμένων εθνών. Είναι μια παρατήρηση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς καμία χώρας δεν έχει φτάσει επαρκώς τους στόχους.
Αυτό επομένως, θέτει την Ελλάδα ακόμη πιο πίσω από τη στιγμή που ναι μεν βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, δεν σημαίνει όμως πως είναι και επαρκής για ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Εξαίρεση αποτελούν οι Σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία που έχει επιτύχει τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ γενικά βρίσκεται από τις υψηλότερες στην κατάταξη.
Ελλάδα
Αναλυτικά για την Ελλάδα, από το 2015 που εγκρίθηκε η ατζέντα έως το 2020, έχει σημειώσει σχεδόν σε όλους τους στόχους μικρές βελτιώσεις, οι οποίες φαίνεται να οφείλονται στην αρχική επανάκαμψη μετά τις σφοδρές οικονομικο-κοινωνικές επιτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008. Επομένως, το θετικό είναι πως τα σημάδια επανάκαμψης φαίνονται ως ένα βαθμό, σημειώνοντας πρόοδο σε μέσω όρο 2 μονάδων. Ταυτόχρονα και στους 14 στόχους,η Ελλάδα να βρίσκεται στην πλευρά που είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μπορεί να φαίνεται ικανοποιητικός ο αριθμός προόδου σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία που σημείωσε και αυτή φύρω στις 2.5 μονάδες μέσο όρο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι ικανοποιητικά τα ποσοστά καθότι οι μονάδες της Ελλάδας είναι σε γενικό μέσο γύρω στις -26 μονάδες, με την αντιμετώπιση της φτιώχειας να βρίσκεται σε χαμηλότερο βαρομετρικό στις -51 μονάδες!
Επομένως, παρά την μίνι βελτίωση έχει ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσει η Ελλάδα, ειδικά στους στόχους εξάλειψης της φτώχειας, συστήματος δικαιοσύνης και εργασιακής ανέλιξης που αποτελούν και τα αγκάθια της ελληνικής κοινωνίας.
Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στο στόχο περί ισότητας των φύλων την ώρα που τα θέματα σεξισμού και έμφυλης βίας αυξάνονται. Ωστόσο, βρίσκεται στην ίδια ή και καλύτερη θέση σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας βέβαια κάποιες προοπτικές εξέλιξης με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Τέλος, η Ελλάδα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον στόχο εξάλειψης της πείνας.
Η πρόοδος της Ελλάδας, ως προς τους 14 στόχους βιώσιμης ανάπτυξηςΓια να δείτε το διαδραστικό διάγραμμα με την πρόοδο της Ελλάδας, πατήστε εδώ