Τεράστια περιβαλλοντική ζημιά προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Εύβοια, σύφωνα με το σύστημα Copernicus.
Μέρη της Μεσογείου αντιμετωπίζουν ακραίες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι, με τις πυρκαγιές να προκαλούν μεγάλης έκτασης καταστροφές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα. Η φωτιά στην Εύβοια όμως, αποτελεί μία από τις χειρότερες πληγές για την Ελλάδα, με πυρκαγιές που έκαψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις-αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν δια θαλάσσης για να σώσουν τη ζωή τους.
Οι πυρκαγιές στην Εύβοια η οποίες μαίνονται από τις 3 Αυγούστου με πολλές μάλιστα αναζωπυρώσεις μέχρι και σήμερα, αναδύουν δύο καίρια προβλήματα: την περιβαλλοντική κρίση από τη μια και την ελλειπή διαχείριση των μετόπων από την πυροσβεστική υπηρεσία από την άλλη.
Ειδικά το γεγονός ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία, τακτική καθώς και ο απαραίτητος διαμοιρασμός των πυροσβεστικών σωμάτων στα μέτωπα, οδήγησε στην κακή διαχείριση της κρίσης, με τεράστιες περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές ζημιές.
Η Εύβοια κάηκε
Σύμφωνα με την εικόνα που δημοσίευσε η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus- CAMS η οποία δείχνει την έκταση της καμένης περιοχής (ορατή σε αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου), το βόρειο τμήμα του νησιού που έχει σχεδόν καταστραφεί, με εκτιμώμενη απώλεια ύψους 50 000 εκταρίων.
Ωστόσο, οι πυρκαγιές μαίνονται ταυτόχρονα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Αλγερίας, προκαλώντας την ενεργοποίηση της υπηρεσίας χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης του Copernicus. Η υπηρεσία χαρτογράφησης χρησιμοποιεί δεδομένα από δορυφόρους για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καταστροφών όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.
Η Μεσόγειος ψήνεται
Ρεκός σπάει ο καύσωνας στην Μεσόγειο, με το ιταλικό νησί της Σικελίας να καταγράφει 48,8 ° C, όντας η πιο καυτή θερμοκρασία στην Ευρώπη που έχει καταγραφεί. Παράλληλα, και άλλες χώρες όπως και η Ελλάδα καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους εδώ και δεκαετίες.