Σκηνικά… 1955, που θυμίζουν το πογκρόμ κατά των Ελλήνων, φαίνεται πως ζουν οι Σύροι πρόσφυγες, την ίδια ώρα που οι εντάσεις στη Τουρκία αυξάνονται μπροστά στο φόβο αφίξεως μαζικού κύματος μεταναστών από το Αφγανιστάν.
Αυτοί οι φόβοι ενισχύονται με την απόφαση του Τούρκου υπουργού Άμυνας ο στρατός να λάβει πρόσθετα μέτρα κατά μήκος των ιρανικών συνόρων για να ανακόψει την πρόσφατη εισροή Αφγανών προσφύγων.
Τα σκηνικά αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Τουρκία. Ακολουθώντας την τακτική αυτή στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής εναντίον των «ξένων», παρατηρείται το μοτίβο οι εντάσεις να ξεκινούν από μια πληροφορία για τον θάνατο Τούρκου πολίτη εξαιτίας αλλοδαπού και αυτό με τη σειρά του να οδηγεί σε ξέσπασμα εντάσεων μεταξύ των πολιτών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, αντίθετες απόψεις φαίνεται να εκφράζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης, το οποίο κάνει λόγο για προβοκάτσια και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική πάνω στο δράμα των προσφύγων.
Όπως και να ‘χει, τα σενάρια είναι ανοιχτά. Από το «μακρύ χέρι» του βαθέος κράτους με αφορμή το μεταναστευτικό, έως ένα ενδεχόμενο ρατσιστικό ξέσπασμα των Τούρκων πολιτών έναντι των μαζικών ροών μεταναστών και προσφύγων, η Τουρκία πιέζεται αρκετά, σε συνδυασμό με την οικονομική της κατάσταση, την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.
Το χρονικό
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε ευρέως η πληροφορία ότι δύο Τούρκοι νεαροί μαχαιρώθηκαν από Σύρους.
Κατά τα επεισόδια λιθοβολήθηκαν σπίτια και καταστήματα που ανήκουν σε Σύρους πρόσφυγες, λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν οι οικοσκευές τους και σε όλη τη διάρκεια της νύχτας συμμορίες με μηχανές και αυτοκίνητα σκορπούσαν τον τρόμο σε γειτονιά όπου κατοικούν Σύροι.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γειτονιά της τουρκικής πρωτεύουσας έχει περίπου 50 χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων οι 10 χιλιάδες εκτιμάται ότι είναι Σύροι πρόσφυγες, με τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι Σύροι πρόσφυγες έγιναν στόχος και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.