Στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, το κυπριακό μπαίνει πάλι στη συζήτηση, με την ειδική απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ να επισκέπτεται την Κύπρο περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη για καταμέτρηση της διάθεσης των εμπλεκόμενων.
Ο Αύγουστος διαχρονικά αποτελεί ο καυτός μήνας για το κυπριακό. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια οδηγούν σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, αποστέλλοντας σε περιοδεία την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιου Γκουτέρες στο κυπριακό, την κα. Τζέιν Χολ Λουτ.
Σκοπός είναι η σφυγμομέτρηση των διαθέσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Τατάρ ώστε εάν υπάρχει φως στο αδιέξοδο, να πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση με τον Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ή ακόμη και επίσημη νέα τριμερή συνάντηση.
Εντούτοις, οι ελπίδες δεν φαίνεται να είναι αυξημένες για μια εύρεση διεξόδου από το αδιέξοδο που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια συν την μέχρι ώρας αρνητική στάση του Τατάρ.
Παρόλα αυτά, μια ανεπίσημη συνάντηση αποτελεί ενδεχόμενο που δεν απορρίπτεται από καμιά πλευρά, αν και οι αποστάσεις στις μεταξύ τους προσεγγίσεις εξακολουθούν να είναι χαώδεις.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι παρόλο που η τελευταία επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα, ακολούθησαν συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα προκύψει κάποια πρόοδος από μια συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ τον Σεπτέμβρη.
Αναβρασμός στα κατεχόμενα
Ένα στοιχείο που αξίζει να τονισθεί είναι ο «πόλεμος» που μαίνεται, την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα, με Τουρκοκύπριους να καταγγέλλουν ότι διώκονται από το φασιστικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτός ο αναβρασμός στο εσωτερικό των κατεχομένων έναντι του Τούρκου προέδρου θα μπορούσε ως ένα βαθμό να ασκήσει πίεση στην τουρκοκυπριακή ηγεσία ώστε να πραγματοποιηθεί έστω μια ανεπίσημη συνάντηση. Συγκεκριμένα, ο αναβρασμός προήλθε από τη δικαστική κλήση μέσω της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα προς τον Τουρκοκύπριο συνδικαλιστή Κουπίλαι Οζκιράτς, ο οποίος άσκησε κριτική εναντίον του καθεστώτος στην Τουρκία σε άρθρο του.
Οι δηλώσεις Τατάρ
Πάντως στη συνέντευξη του στους Financial Times ο Τατάρ, άφησε ένα ανοικτό παραθυράκι για συζητήσεις, επισημαίνοντας πως δεν θα κλείσει τελείως την πόρτα στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι στη Νέα Υόρκη δεν θα υποχωρήσει από την πρόταση των έξι σημείων που υπέβαλε στη Γενεύη, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει νόημα να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εισέλθει σε μια διαδικασία περιεκτικής λύσης χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.