Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) άφησε την Πέμπτη αμετάβλητες τις προβλέψεις του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τη διετία 2021-2022, ενώ αύξησε τις προσδοκίες για άνοδο της προσφοράς, πάντα όμως με επιφυλάξεις.
Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για φέτος, φτάνοντας στα 96,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ακολουθούμενη από αύξηση 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2022.
Η βεβαιότητα του OPEC ότι η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί από τις τελευταίες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία έρχεται βέβαια σε αντίθεση με αυτήν του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που σήμερα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του.
Ναι μεν, αλλά…
«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει», ανέφερε ο OPEC σε ανακοίνωση. «Ωστόσο, παραμένουν πολυάριθμες προκλήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να αποδυναμώσουν αυτή τη δυναμική. Ιδιαίτερα, οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον COVID-19 χρειάζονται στενή παρακολούθηση».
Οι προβλέψεις
Οι προβλέψεις για την αύξηση της προσφοράς για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναθεωρήθηκαν κατά 270.000 βαρέλια ημερησίως το 2021 και 840.000 βαρέλια ημερησίως το 2022.
Παράλληλα, η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021, με βασικές χώρες τον Καναδά, τη Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Νορβηγία και Βραζιλία.
Το 2022, η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους του OPEC+ να πρωτοστατούν καθώς συμμορφώνονται με τη συμφωνία άρσης της παραγωγής σε μηνιαίες αυξήσεις από αυτόν τον μήνα.
Το 2022, η χρήση καυσίμων θα επεκταθεί κατά 3,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο OPEC, μια πρόβλεψη επίσης αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Κλείνοντας, τα futures πετρελαίου επέδειξαν ανοδικές τάσεις, καθώς η αγορά χαρακτηρίζεται ως οριακή, που συνεπάγεται ότι με βάση τις τρέχουσες συνθήκες η ζήτηση θα συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά βραχυχρόνια οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων. Ως αποτέλεσμα οι τιμές υπερέβησαν τα 71 δολάρια το βαρέλι μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν φέτος στα προ πανδημίας υψηλά, υπερβαίνοντας τα 77 δολάρια, υποβοηθούμενα από τις ελπίδες για το corona-bounceback effect. Η προοπτική αναδιάταξης των διεθνών ισορροπιών και νέας συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν προβλημάτισε αρχικά τους traders όχι όμως καταλυτικά, καθώς μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ιράν η προοπτική αυτή απομακρύνθηκε χρονικά..