Για γιγάντωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται μια ανάσα πριν την Καμπούλ.
Σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Καμπούλ βρίσκονται δυνάμεις των Ταλιμπάν, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη, η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) και το Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κρίση γιγαντώνεται. Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι συγκρούσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ Βρετανίας.
Άμεση ήταν έκκληση του ΟΗΕ προς τις γειτονικές χώρες ώστε να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα, την ώρα που και η Ολλανδία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις για την απομάκρυνση των υπηκόων τους και την εκκένωση πρεσβειών, αποδεικνύοντας πως η κατάσταση μέχρι ώρας είναι εκτός ελέγχου.
Ανθρωπιστική κρίση
Απελπιστική είναι η κατάσταση για τους αφγανούς πολίτες όπου προσπαθούν μαζικά να διαφύγουν από την επέλαση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές. Το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει τρόφιμα, δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια, ενώ περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.
Γερμανικό όχι σε στρατιωτική βοήθεια
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τις εκκλήσεις να σταλούν στρατιώτες πίσω στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Κουντούζ, της πόλης στην οποία είχαν αναπτυχθεί γερμανικά στρατεύματα επί μια δεκαετία.
Η Γερμανία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ και έχασε περισσότερους στρατιώτες στη μάχη στην Κουντούζ από οπουδήποτε αλλού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο!
Εντός 48ώρου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
Μπαράζ αντιδράσεων εναντίον της «επικίνδυνης» πολιτικής που ασκεί στο Αφγανιστάν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.
Οι ανακοινώσεις αυτές «μοιάζουν με προετοιμασίες για την πτώση της Καμπούλ», τόνισε ο Μιτς Μακόνελ, αξιώνοντας ο Τζο Μπάιντεν «να δεσμευθεί αμέσως να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις».
Αλλιώς, «η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα εορτάσουν πιθανόν την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πυρπολώντας την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», προειδοποίησε ο γερουσιαστής.
Η Βρετανία κουνάει το δάχτυλο στις ΗΠΑ
Από την άλλη πλευρά και οι Βρετανοί οι οποίοι υπήρξαν σύμμαχοι των Αμερικανών σε Ιράκ και Αφγανιστάν κατακρίνουν την πολιτική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανακάμψει η αλ Κάιντα κάτι που θα «απειλήσει την παγκόσμια ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές.