Στην Αθήνα επιστρέφει ο προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, μετά την κήρυξή του ως persona non grata από τις τουρκικές αρχές.
Έκτακτο διάβημα διαμαρυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πραγματοποίησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, κατόπιν οδηγιών που δόθηκαν από τον Νίκο Δένδια, αντιδρώντας με την απόφαση των τουρκικών αρχών απαγορεύσουν την είσοδο, να διακρατήσουν παράνομα και εν τέλει να απελάσουν τον κ. Βαρυθυμιάδη.
Η επιλογή της Άγκυρας να δημιουργήσει προστριβές επί του ζητήματος των Ποντίων δεν είναι τυχαία, ενώ η απόφαση αυτό να συμβεί στο περιθώριο εορτασμών στο Μοναστήι της Παναγίας της Σουμελά, έχει τη δική του ξεχωριστή σημειολογική αξία.
Τέτοιες κινήσεις είναι συνήθως καλά μελετημένες και προσεκτικά εκτελεσμένες. Οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν συνήθως πρόνειες για τις αντιδράσεις όχι μόνο από ελληνικής πλευράς αλλά και διεθνώς.
Συνεπώς, η κατά πολλούς προβοκάτσια έχει στόχους και οδηγεί σε συγκεκριμένο μονοπάτι. Κατ επέκταση, το ύφος, το είδος και οι στόχοι των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να εξεταστούν σε συνάφεια με τα πιθανά σενάρια για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Η αντίδραση της Ελλάδας με διάβημα διαμαρτυρίας, de facto, εντάσσει το Ποντιακό ζήτημα στη λίστα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Κατ επέκταση ενδεχόμενη δράση ελληνικών παραγόντων υποστηρικτικά προς τους Πόντιους, αντιβαίνει τη λογική άμβλυνσης των διμερών διαφορών και υπονομεύει τη λογική των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Auditor’s note
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ομάδες πίεσης των ποντίων, υποστηριζόμενες και από παράγοντες της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ και ενδεχομένως από άλλους που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στις ΗΠΑ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η κινητικότητα αυτή ακολουθεί την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν.
Ελληνική αντίδραση
Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του κ. Βαρυθυμιάδη.
Δηλώσεις Βαρυθυμιάδη
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης μίλησε στο Sputnik τα όσα έζησε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και την συμπεριφορά των τουρκικών αρχών
«Δεν μου είπαν κάτι, δεν με άφησαν να περάσω, με πήγαν σε κάτι γραφεία, μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και με κράτησαν στο αεροδρόμιο».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Sputnik ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης την αντιμετώπιση που υπέστη από τις τουρκικές Αρχές από την ώρα που αφίχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρυθυμιάδης ταξίδεψε στη Τουρκία προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.
«Ήμασταν έξι άτομα μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Εμένα με κράτησαν και οι υπόλοιποι πέρασαν. Διαμαρτυρήθηκε εκεί η κα Αντωνιάδου. Βέβαια δεν μπορείς εκεί να κάνεις κάτι» είπε ο κ. Βαρυθυμιάδης προσθέτοντας ότι η κα Αντωνιάδου όταν βγήκε από την πύλη «έκανε ό,τι ήταν να κάνει»
εννοώντας δηλαδή ότι ειδοποίησε τις ελληνικές Αρχές.
Αντίποινα για τη δράση
Σε ερώτηση εάν οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν γιατί δεν μπορεί να περάσει στη χώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ αναφέρει ότι «δεν είπαν κάτι». Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητος εξαιτίας της δράσης του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο (είναι) επειδή αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας κι επειδή σε αυτόν τον αγώνα η ΠΟΕ πρωτοστατεί πιθανόν έχω μπει σε μια λίστα (σ.σ. ανεπιθύμητων ατόμων) -όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι- απλά εγώ επιχείρησα να έρθω και είχα ενημερώσει και το Υπουργείο Εξωτερικών»
δήλωσε.
Να σημειωθεί ότι η απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη αναμένεται να γίνει στις 19:00 και όπως είπε «η πτήση θα προσγειωθεί στις 20:30 στο αεροδρόμιο της Αθήνας».