Αντιμέτωπη με νέο κύμα μεταναστών η Ευρώπη, λόγω Ταλιμπάν.
Πρόσφυγες, φουσκωτά, μετανάστες, πνιγμοί, απελπισία Το συνονθύλευμα αυτό θυμίζει τα τραγικά γεγονότα των προσφυγικών ροών του 2016 τα οποία δοκίμασαν από πολλές απόψεις την ΕΕ. Εντούτοις, δεν είναι τόσο μακρινά όσο φαίνεται, καθώς οι Ταλιμπάν παρελαύνουν στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τη μαζική αποχώρηση πολιτών από τις εστίες τους.
Την ώρα που τα νατοϊκά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, οι επιθέσεις ταλιμπάν εναντίον των πολιτών αυξάνονται, με τη λίστα των θυμάτων να διογκώνεται δραματικά. Αυτό έχει ήδη ως συνέπεια μια νέα μαζική ροή μεταναστών προς την Ευρώπη, που εμφανίζεται διαχρονικά ως το «ασφαλές καταφύγιο» για τους πρόσφυγες.
Τα γεγονότα αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να προκαλέσουν ένα νέο ντόμινο πιέσεων στην ΕΕ, η οποία ήδη έχει κατακριθεί για τη διαχείριση του προηγούμενου ρεύματος του 2016 και ενώ έχει ήδη ποικίλα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Από την άλλη, έντονες και εκρηκτικές αναμένεται να (ξανα)γίνουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αιχμή το προσφυγικό, πεδίο όπου η δεύτερη έχει ήδη αγγίξει τα όρια των δυνατοτήτων της.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Καίριο μοχλό ελέγχου των προσφυγικών ροών αποτελεί η Τουρκία, όπως διαπιστώθηκε και στην προηγούμενη κρίση, με την ΕΕ να βρίσκεται υπό τον συνεχή φόβο “ανοίγματος της στρόφιγγας”.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική κυβέρνηση χτίζει τείχος στα σύνορά της με το Ιράν, για να «κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες», με τις εκτιμήσεις αναλυτών να αναφέρουν ότι ο αριθμός των Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία θα αυξηθεί από τους 500.000 που είναι σήμερα στο ένα εκατομμύριο!
Η εκτόξευση του αριθμού των μεταναστών στη Τουρκία, σε συνδυασμό με τους ήδη υπάρχοντες και τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αποτελεί εκρηκτικό συνδυασμό για την Άγκυρα η οποία ήδη βρίσκεται στο ναδίρ.
Επομένως, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, και ειδικά Ελλάδας-Τουρκίας προβλέπεται να περνάνε νέα κρίση, τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και στο εσωτερικό τους, με αναμενόμενες επιπτώσεις σε μια ήδη εξαντλημένη περιοχή και μη έχοντας αμβλύνει ακόμη τις ήδη εσωτερικές αναταραχές τους.
Σε διάσπαση Τουρκία-ΗΠΑ
Στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έρχεται να προστεθεί και το προσφυγικό. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την υλοποίηση προγράμματος μετεγκατάστασης για Αφγανούς που ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους των Ταλιμπάν, λόγω των αμερικανικών συγγενειών τους. Η Τουρκία αντιδρά σθεναρά στην απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει μια «μεγάλη μεταναστευτική κρίση» στην περιοχή, την ώρα μάλιστα που ήδη καταφθάνει μεγάλος αριθμός προσφύγων.
Γι’ αυτό τον λόγο, η Άγκυρα αντιπαραθέτει πρόταση η οποία μπορεί να επεκτείνει άμεσα την επιρροή της στην περιοχή, μέσω του μουσουλμανικού τόξου. Συγκεκριμένα, προσφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να θέσει υπό την προστασία της το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Είναι μια πρόταση στην οποία οι νατοϊκοί σύμμαχοι διάκεινται θετικά και θα εμβαθύνει τη συνεργασία τους.
Οι ανατολικοί παίκτες προελαύνουν στο Αφγανιστάν
Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο ευρείας προέκτασης γεωπολιτικό επακόλουθο. Την ώρα που η Δύση εγκαταλείπει τη μάχη στο Αφγανιστάν, περιμένουν στη γωνία κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιδιώκοντας να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή και εγγυητή ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης επιρροής και μάλιστα δίπλα στο δικό τους «γήπεδο», την Κεντρική Ασία.