Η αδυναμία πειστικής υπέρβασης και κατοχύρωσης της ευρύτερης περιοχής των 900 – 910 μονάδων έχει μπλοκάρει τεχνικά το ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας τη συνεδρίαση της Πέμπτης σε διόρθωση – «κρέμασμα», με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 893,98 μονάδες.
Μολονότι έγινε προσπάθεια κίνησης πάνω από τις 900 μονάδες με το Γ.Δ. να έχει υψηλό στις 902,79 μονάδες στις 10:47 π.μ., εντούτοις, δεν υπήρχαν τα «καύσιμα» και οι καταλύτες για μια πειστική και ουσιαστική κατοχύρωση αυτής της περιοχής.
Άλλωστε, ο τζίρος κατακρημνίστηκε στα 26,88 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις μικρότερες επιδόσεις του τελευταίου 12μήνου, κάτι που πιστοποιεί ότι πλέον όλες οι κινήσεις έχουν αναβληθεί για μετά το Δεκαπενταύγουστο. Η σημερινή επίδοση ήταν κατακόρυφα μειωμένη έναντι της χθεσινής όπου ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 41,28 εκατ. ευρώ.
Ασφαλώς η αγορά είχε – και έχει – περιθώρια αποφόρτισης καθώς προέρχονταν από 14 ανοδικές συνεδριάσεις στις 17 τελευταίες, με το Γ.Δ. να κερδίζει περί το 8%, τον FTSE 25 8,50% και τον τραπεζικό +11%. Έτσι, μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα υπάρξει πιο ουσιαστική διόρθωση τουλάχιστον έως τις 880 ή 870 μονάδες ώστε να υπάρξει επαναφόρτιση ρευστότητας και ανανέωση της δυναμικής.
Γιατί θυμίζουμε πως στα επίπεδα των 893,07 μονάδων ο Γ.Δ. βρέθηκε και στις συνεδριάσεις της περασμένης Παρασκευής αλλά και της Δευτέρας, όμως έκτοτε κινήθηκε εκ νέου προς τις 900 μονάδες, χωρίς όμως να έχει τις δυνάμεις και το momentum υπέρβασης του ψυχολογικού αυτού ορίου.
Η εικόνα της συνεδρίαης
Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, ο πλήρης έλεγχος της ζώνης των 900 μονάδων δεν είναι εύκολος δεδομένου ότι είμαστε σε ημέρες εορταστικής ραστώνης με μειωμένες πρωτοβουλίες από τους ισχυρούς.
Για να θεωρηθεί ασφαλής και σίγουρη η κατοχύρωση της ζώνης των 900 – 910 μονάδων θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιβεβαιώσει αυτή την περιοχή τουλάχιστον σε φίλτρο τριών ημερών, ήτοι τουλάχιστον σε τρεις συνεδριάσεις, ενώ θα ήταν ευχής έργο αν καταγράφονταν παράλληλα και αύξηση των συναλλαγών. Άρα, αυτή η όποια διαδικασία, μεταφέρεται για την επόμενη ή τις επόμενες εβδομάδες.
Πωλήσεις στα «βαριά»…
Στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η αδυναμία πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων έφερε κάποιες εύλογες ρευστοποιήσεις, που μολονότι δεν ήταν μεγάλες, εντούτοις λόγω απουσίας (νέων) αγοραστών, έφεραν πτώση στην πλειονότητα των τίτλων. Αντιθέτως, καλύτερη ήταν η εικόνα τόσο στον Mid Cap όσο και στις μικρότερες αποτιμήσεις όπου δεν έλειψαν ξανά οι εξάρσεις.
Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.143,98 μονάδες με πτώση 0,82%, ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα με άνοδο 0,31% και κλείσιμο στις 1.453,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,10% στις 553,22 μονάδες.
Στο χώρο Large Cap μόνο οι Τιτάν (+1,86%), Jumbo, Viohalco και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ οι υπόλοιπες 21 μετοχές υποχώρησαν. Πτώση 2,93% είχε η Εθνική, η Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 4,22%, ενώ πλέον το 1% έχασαν οι Coca Cola HBC, Πειραιώς Financial, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Lamda Development, ElvalHalcor και Σαράντης.
…καλύτερη εικόνα στα μικρομεσαία
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 4% είχε η AVAX, στο +3,11% η Τεχνική Ολυμπιακή, +2,18% η Fourlis, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Intrakat, Έλτον, Ευρωπαϊκή Πίστη, Παπουτσάνης και Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Attica Bank, ΕΥΑΘ, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Κρι Κρι και Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κέκροπας, Quality & Reliability, Ιατρικό Αθηνών, Επίλεκτος, Alpha Αστικά Ακίνητα, Δομική Κρήτης, Κλουκίνας Λάππας, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Μαθιός και Logismos, ενώ υποχώρησαν οι Sato, Ευρωσύμβουλοι, Yalco, Intralot (εύλογη διόρθωση μετά το τρελό ράλι +111% στις 17 προηγούμενες συνεδριάσεις), MIG, Κλωστ. Ναυπάκτου, Γενική Εμπορίου, Καραμολέγκος, Ίλυδα, Αλουμύλ και ΑΒΕ. Στο σύνολο της αγοράς 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 74 που υποχώρησαν.
Movers & Shakers
Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρο Τσούρτη, «η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών στις 885 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 885 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 910 μονάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως οι 890 μονάδες – ως στήριξη και οι 905 μονάδες ως αντίσταση, είναι τα δύο βασικά βραχυπρόθεσμα επίπεδα. Οι 895 μονάδες είναι ενδιάμεση στήριξη, ενώ μια κατοχύρωση του υψηλού των 905 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση στις 927 μονάδες (προηγούμενα υψηλά) με το πιο σημαντικό σε περίπτωση που συμβεί στην παρούσα φάση, να φέρει τα stop πάρα πολύ κοντά. Για τον τραπεζικό κλάδο ο χρηματιστής τονίζει πως μας λείπει μία κατοχύρωση των 564 μονάδων σε μέρα, κάτι που θα βοηθούσε το τζίρο και την τάση της αγοράς.