Τις καταστροφικές φωτιές ως εφαρλτήριο για την ενδυνάμωση της δυναμικής προώθησης της πράσινης ατζέντας στην Ελλάδα και την Ευρώπη βλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το μεσημέρι.
Τον επαναπροσδιορισμό της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ενώ παράλληλα προσπάθησε να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο την πράσινη ατζέντα που έχει κατ επανάληψη προαναγγείλει. Τον σχεδιασμό αυτό μάλιστα χαρακτήρισ επροσωπική του πρωτοβουλία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για νέες μορφές ανάπτυξης με βάση τα ευρωπαϊκά κονδύλια και με κεντρικό διακύβευμα την απολιγνιτοποίηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα πολιτικών συμπτώσεων και ευρύτερων συνεννοήσεων, αποδεχόμενος παράλληλα ως “νηφάλια” τη θέση και στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τα λάθη και ευθύνες, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέπεμψε σε μετέπειτα νηφάλια αξιολόγηση και απόδοση, διευκρινίζοντας ότι δεν θα γίνει εν ώρα μάχης.
Ένα ακόμη ορόσημο που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η σύνοδος των Μεσογειακών χωρών τον Οκτώβριο η οποία εμπλουτίζεται σε MED9 από MED7 που ήταν έως τώρα. Κεντρικό θέμα της διάσκεψης αυτής θα είναι, όπως δήλωσε η κλιματική κρίση.
Auditor’s note
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέκαμψε ερωτήσεις για ευθύνες στην αρχή, δηλώνοντας ότι θα “μιλήσουμε αργότερα”, για να φτάσει να απαντήσει τις σχετικές ερωτήσεις από δημοσιογράφους που εργάζονται για φιλοκυβερντικά μέσα. Η τακτική αυτή δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις τόσο για το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και για τους ίδιους δημοσιογράφους και τα Μέση Ενημέρωσης που εκπροσωπούν.
Επίσης, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για το επιτελικό κράτος, οι οποίες πάλι προέρχονταν από φιλικά διακείμενα προς την κυβέρνηση media.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι:
«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για όλα».
Ο πρωθυπουργός, μίλησε για την κλιματική κρίση, και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. «Φέραμε τον πρώτο κλιματικό νόμο στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.
“Στημένες” ατάκες
Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ευπρόσδεκτη, απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της να συμβάλει στο να βρεθούν λύσεις, κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.
Μεταξύ άλλων, επανέλαβε το punch line που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος και οι υφιστάμενοί του σε προηγούμενες τοποθετήσεις τους: Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό. Συνεχίζοντας μάλιστα, απάντησε σε ερώτηση
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ερωτήσεις ως πρόθεμα για δηλώσεις που δεν είχαν σχέση με το ερωτώμενο αντικείμενο.
Ευθύνες… σε δομές
Όταν του ζητήθηκε, σε πρώτη φάση να μιλήσει για την απόδοση ευθυνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες και αυτό το έκανε γιατί το αισθάνθηκε ως προσωπική ανάγκη γιατί «οφείλεις όταν κάτι σε συγκλονίζει να βλέπεις τι πήγε λάθος». Συνέχισε δε λέγοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν σίγουρα αλλά όχι στην ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».
Οι διατυπώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ήδη ειλημμένες αποφάσεις αναδιάρθρωση του Δημοσίου.
Εκκενώσεις οικισμών
Στην συνέχεια σε ερώτηση σχετική με την κριτική που έγινε με τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις εκκενώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εκκενώσεις ανθρώπων, γλωσσικό λάθος που οφείλεται στα αγγλικά, όπου το αντίστοιχο ρήμα αφορά απομάκρυνση ανθρώπων.
Θεωρίες συνομωσίας
Εν τέλει, απαντώντας σε ερωτήματα για θεωρίες συνομωσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση υπόγειων ρευμάτων αντιδραστικών, αντιεμβολιαστών και περιβαλλοντιστών, αν και δεν κατονόμασε τους δεύτερους. Έτσι προσπάθησε να ταυτίσει όσους αντιδρούν. Παράλληλα, θόλωσε τα νερά για τις αναδασώσεις και την αλλαγή χρήσης γης αφού επικαλέστηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2012 για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δάση.