Νέα ψηφιακή ληστεία με λεία 600 εκατ. δολάρια σημειώθηκε έναντι της πλατφόρμας Poly Network, η οποία διαχειρίζεται δίκτυο διαλειτουργικότητας μεταξύ αλυσίδων blockchain.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία από τις μεγαλύτερες -ενδεχομένως- κλοπές κρυπτονομισμάτων στην ιστορία.
Οι hackers εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες της Poly Network, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες επενδυτές να χάσουν τα κρυπτονομίσματά τους.
Όπως ανακοίνωσε η Poly Network με ανάρτησή της στο Twitter από τη ληστεία έχουν επηρεαστεί δεκάδες χιλιάδες λογαριασμοί. Ζήτησε μάλιστα να έχει επικοινωνία με τους hackers, προτρέποντάς τους να «επιστρέψουν τα χακαρισμένα assets».
«Το ποσό που αποσπάσατε είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης», έγραψε το Poly Network σε διαφορετικό tweet.
Λίγο μετά την κυβερνοεπίθεση, η Tether, η εταιρία που βρίσκεται πίσω από το τρίτο ισχυρότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη βάσει κεφαλαιοποίησης, εντόπισε το ψηφιακό πορτοφόλι ενός από τους hackers και «πάγωσε» νομίσματα αξίας περίπου 33 εκατ. δολαρίων.
Τo DeFi (Decentralized Finance -αποκεντρωμένη χρηματοδότηση) είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει οικονομικές εφαρμογές που στηρίζονται στην τεχνολογία blockchain αποκλείοντας τους διαμεσολαβητές -όπως χρηματιστές και χρηματιστήρια. Γι αυτό και θεωρείται αποκεντρωμένο σύστημα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι καθιστά τις οικονομικές εφαρμογές, όπως τη χορήγηση και τη λήψη δανείων, πιο αποτελεσματικές και πιο φθηνές.
Η εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας blockchain SlowMist ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει τον λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του δράστη, τη διεύθυνση IP και τα ψηφιακά αποτυπώματα της συσκευής του, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να εντοπίσει επιπρόσθετα στοιχεία για την ταυτότητά του.
Ξέπλυμα μέσω DeFi
«Ο hacker έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αποκεντρωμένες ανταλλαγές για να μετατρέπει τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία σε άλλα assets, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών νομισμάτων», δήλωσε ο Tom Robinson, συνιδρυτής της Elliptic.
Η πλατφόρμα Poly Network κάλεσε τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να βάλουν σε «μαύρη λίστα» τα tokens που προέρχονται από διευθύνσεις που συνδέονται με τους χάκερς.
Οι εφαρμογές DeFi προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων γεγονός που τις καθιστά συχνά στόχους επιθέσεων. Φέτος, τα χακαρίσματα που σχετίζονται με το DeFi αποτελούσαν πάνω από το 60% των συνολικών κλοπών και παραβιάσεων στην αγορά των crypto, από το 20% που ήταν το 2020, σύμφωνα με την CipherTrace.