Να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προσπάθησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την κοινωνική αγανάκτηση και ικανοποιώντας τις εσωκομματικές πιέσεις για σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής γραμμής, ενώ παράλληλα επιχείρησε να διατηρήσει μετριοπαθές προφίλ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να χτίσει υπόβαθρο διατυπώνοντας 7 προτάσεις, με στόχο να ανοίξει την πολιτική συζήτηση και να προλάβει τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να ταυτοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως βασικό υπεύθυνο για τις πυρκαγιές, αποφεύγοντας γενικευμένες επιθέσεις και παράλληλα να επιδείξει ενωτική διάθεση. Βέβαια, το setup και η ρητορική του εξελήφθησαν από πολλούς ως μήνυμα αδυναμίας και απουσίας πολιτικής βούλησης για την ανατροπή του πολιτικού status quo.
Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, επενδύει στη στάση αυτή, ώστε να μη δώσει εύκολη διέξοδο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να διατηρήσει την εστίαση στις καταστροφές και όχι στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε άλλωστε ότι στόχος του είναι να μην ακολουθήσει την πρακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, αποφεύγοντας να ζητήσει πρόωρες εκλογές και παραιτήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγει κατηγορίες για λαϊκισμό και για πολιτική επί πτωμάτων.
Από τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ότι αναπτύσσεται ανταγωνισμός χρόνου και όχι ουσίας, γεγονός που όταν αποκωδικοποιηθεί από τις αγορές αναμένεται να εκτιμηθεί στους παράγοντες αύξησης του πολιτικού ρίσκου.
Η κριτική
Σε πολιτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υπερβεί την “μπανανόφλουδα” Μητσοτάκη για τη διάχυση των ευθυνών στον επιχειρησιακό μηχανισμό, καθώς εκεί θα άνοιγε μέτωπα με το βαθύ κράτος. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τις ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό και το άμεσο υπουργικό περιβάλλον, κατεβαίνοντας μέχρι τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε τα πυρά στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιλογή και αναβάθμιση του αρχηγού του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας σε ρόλο γενικού γραμματέα και του αρχηγού της Πυροσβεστικής. Αμφότεροι είχαν επωμιστεί τις επιχειρησιακές ευθύνες για την εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανάφερε το πόρισμα Γκολντάμερ, για τα διαχρονικά αίτια των μεγάλων πύρινων καταστροφών στη χώρα.
«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της»
επέλεξε να προτάξει, μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να εμφανιστεί «ενωτικός», ζητώντας την «απαιτούμενη συνεννόηση» από τον πρωθυπουργό, και υπογραμμίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι «ενότητα, σχέδιο, αποφασιστικότητα».
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής»
τόνισε σε άλλο σημείο, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη για την εμφάνισή του κατά το τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες τη Δευτέρα.
Ενωτικός
Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα», ενώ σε αντιδιαστολή, υπογράμμισε πως η ευθύνη του κόμματός του ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι η υποχρέωση «να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες».
«Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας, προκαλώντας αίσθηση με την απόφασή του να μην ζητήσει παραιτήσεις.
«Για αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτα τον εαυτό του»
υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο 7 σημείων
- Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).
- Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
- Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
- Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
- Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.
- Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.
- Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.