Την εικόνα σταθεροποίησης των διεθνών δεικτών ακολούθησε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, κρατώντας όμως όλα τα κεκτημένα του, με μεικτά πρόσημα στον FTSE 25 όμως στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν σημαντικά περισσότερες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 70 και 49 αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης κράτησε την επαφή με τις 900 μονάδες κλείνοντας στις 893,07 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,90 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, εισερχόμαστε στην εβδομάδα που παραδοσιακά καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ήτοι στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όπου συρρικνώνεται η αξία συναλλαγών, πέφτουν και οι ρυθμοί. Παρόμοια εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζουν τόσο οι δείκτες της Wall Street όσο και των ευρωπαϊκών αγορών, που κινούνται με απολύτως οριακές διακυμάνσεις και ανεπαίσθητες μεταβολές.
Η πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων
Αυτή την εβδομάδα η αγορά θα επιχειρήσει να κάνει μια πρώτη αποτίμηση των πολλαπλών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και το ευρύτερο αποτύπωμα που αυτές (θα) επιφέρουν σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Αν και μάλλον είναι ακόμη πολύ πρόωρο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οι όποιοι εστιασμοί της αγοράς για την επόμενη ημέρα, θα είναι σε δύο, κύριους παράγοντες.
Ο πρώτος είναι το νέο πεδίο δημοσιονομικών επιβαρύνσεων λόγω των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, πακέτο που ασφαλώς θα είναι εξαιρετικά μεγάλο και μάλλον το μεγαλύτερο που θα έχει δοθεί ιστορικά στη χώρα.
Σε δεύτερο επίπεδο και εν ευθέτω χρόνω, η αγορά πιθανότατα θα προσπαθήσει να «ζυγίσει» τις πολιτικές διεργασίες και τις τυχόν πολιτικές εξελίξεις. Θυμίζουμε πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, το 2007, είχαν προκληθεί τότε πολιτικές εξελίξεις. Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση οι δύο περίοδοι δεν συγκρίνονται, ούτε από πλευράς δημοσιονομικού momentum και πορείας της οικονομίας, ούτε από πλευράς πολιτικού κεφαλαίου της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, συγκριτικά με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Ασφαλώς είναι εντελώς πρόωρο κάθε συμπέρασμα, ενώ και η αγορά σε καμιά περίπτωση δεν θα «βιαστεί» να προεξοφλήσει καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, συχνά τέτοιες καταστροφές, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, τα χρηματιστήρια τις αποτιμούν με διαφορετικό τρόπο, εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα και στο ντόμινο αλλαγών και πιθανών νέων μεταρρυθμίσεων που αυτές συχνά προκαλούν.
Θετικά μηνύματα από τα εταιρικά αποτελέσματα
Από την άλλη πλευρά, σε καθαρά επενδυτικό επίπεδο, μοχλός και καταλύτης για την αγορά είναι τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία έδωσαν παλμό όλο το τελευταίο 15ήμερο, οδηγώντας σε σημαντική αντίδραση το Χ.Α. που ταχύτατα έφυγε από τις 830 μονάδες και επέστρεψε στο όριο των 900 μονάδων.
Αυτό που αναζητούν οι επενδυτές είναι η επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, που ασφαλώς θα αλλάξει και το status quo στο ευρύτερο «ζύγισμα» της αγοράς. Τα έως τώρα αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών, όπως έδειξαν έως τώρα τα μεγέθη των Πειραιώς Financial, Εθνικής Τράπεζας, ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος, επιβεβαιώνουν ότι οι εταιρείες έχουν αφήσει πίσω την υπερ-δεκαετή κρίση, άντεξαν την περίοδο της πανδημίας και πλέον κινούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.
Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια των αποτελεσμάτων, θα αλλάξει και τη συζήτηση για το… δίκαιο των σημερινών αποτιμήσεων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ειδικά σε μια συγκυρία που η Ελλάδα αναμένει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι λένε οι αναλυτές
Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης, «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών να βρίσκεται στις 882 μονάδες. Σημείο αντίστασης είναι οι 900 μονάδες, ενώ σημείο στήριξης οι 882 μονάδες. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, τονίζει πως πιθανό εβδομαδιαίο εύρος διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη αυτή την εβδομάδα είναι η περιοχή των 870-920 μονάδων.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως τεχνικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά πρέπει να συντηρήσει σε κλείσιμο τα επίπεδα των 890 μονάδων αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς τις 930 μονάδες και όχι να κινηθεί προς τις 875 μονάδες, χάνοντας το θετικό momentum των δύο τελευταίων εβδομάδων. Επόμενος μεγάλος στόχος συνεχίζει να είναι η ζώνη των 1.000 μονάδων, όμως για την επίτευξή του, θα χρειαστεί και η συνδρομή του τραπεζικού κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, ο χρηματιστής σημειώνει πως μάλλον ο Αύγουστος θα κινηθεί σε υποτονικά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον θα επανέλθει από το Σεπτέμβριο.